Отруєння грибами: профілактика і перша допомога

Дощова погода, яка відмічається в області, відкрила «грибний сезон» для мешканців регіону. Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Страви з грибів – традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України.

Слід пам’ятати, що гриби поділяються на три групи – їстівні, умовно-їстівні та отруйні Отруєння грибами здебільшого бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) і мають «сімейний» характер. Більшість отруєнь спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівних грибів (сироїжки, дощовики тощо, при розламуванні вони виділяють молочковий сік) – унаслідок невмілої або неправильної кулінарної обробки.

За оперативними даними, з початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 осіб, із них – 19 дітей, тільки за перші два тижні жовтня отруїлися грибами 55 людей, із них – 9 дітей. Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу.

                    Які ознаки отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами:

– якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла);

– до приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

– категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

З метою запобігання потенційного грибного отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:

– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

– остерігайтеся пластинчатих грибів;

– не збирайте старих перезрілих, червивих, ослизлих грибів або дуже молодих, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;

– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

– не вживайте сирих грибів;

– не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;

– дотримуйтеся рецептури приготування;

– готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому чи скляному посуді.

Не рекомендовано вживати гриби вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини старшого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.

Закликаємо всіх дотримуватися вищевказаних обмежень.

Будьте здорові! Бережіть себе та своїх близьких!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області