Віртуальна тематична лінійка «Я вибрала долю собі сама…. Л. Костенко»

Віртуальна тематична лінійка «Я вибрала долю собі сама….

Л. Костенко»

Карантин не стане на заваді отриманню знань, шановні учні, тому пропонуємо Вам ознайомитись  цікавою інформацією про нашу сучасницю, письменницю Ліну Василівну Костенко.

Є така думка, якщо талант  є — то він проявляється в усьому. Це ж можна сказати і про геніальну людину нашу  сучасницю Ліну Василівну Костенко , якій 19 березня  виповнюється 90 років. Такою поетесою  може пишатися будь-яка нація , бо вона є спадкоємцем кращих традицій свого  народу.

Її  твори – це mustread не лише для учнів, а й для кожного дорослого українця, що вважає себе патріотом. Ліна Василівна  завжди йшла напролом, не боялась влади і відкрито висловлювала свою  позицію. Навіть коли вона мовчала, замість неї говорили її твори…

Тому, щоб краще пізнати цю непересічну особистість  вашій увазі представляємо маловідомі факти про неї.

  1.  Ліна Василівна народилась у вчительській сім’ї. У 15 вона вже читала Дідро, Платона й Аристотеля.
  2. Справжня слава до поетеси прийшла після виходу історичного роману у віршах «Маруся Чурай», який був відзначений Шевченківською премією.
  3. За словами поета Василя Сома, що проживав у одній кімнаті в гуртожитку з Василем Симоненком, його товариш задивлявся на молоду Костенко.
  4. Дмитро Павличко згадує, що Ліна Костенко в 20 років була екстравагантною й палила.
  5. У 1963 році Ліна Костенко разом з Аркадієм Добровольським написала сценарій до фільму «Перевірте свої годинники», у якому розповідалось про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли 1964 року, але на екрани він так і не вийшов. Остаточний варіант «Хто повернеться – долюбить» так змінили, що Ліна Василівна відмовилася від авторства.
  6. Поетеса  відмовилась від звання Героя України, яке хотів їй вручити Віктор Ющенко, після чого її цитата «Політичної біжутерії не ношу» стала крилатим виразом.
  7.  «Реквієм» Верді – улюблений музичний твір Ліни Костенко.
  8. У 2005 році Ліна Костенко взяла участь в експедиції до Чорнобильської зони
  9. Дочка Ліни Костенко Оксана Пахльовська також  стала письменницею. А син поетеси працює програмістом у Сполучених Штатах. Онучка Ліни Василівни Костенко Ярослава-Франческа Барб’єрі вивчає філософію у Римському університеті «Ля Сап’єнца», де її мама завідує кафедрою україністики.

          «Мене не можуть люди не почути…» – слушно сказала поетеса. В історію літератури вона увійшла як загальнонаціональна поетеса. Виставлена нею планка духовності стає дороговказом наступним поколінням . Якщо вас зацікавила ця непересічна особистість і ви хочете ближче познайомитися з її творчістю  запрошуємо вас до бібліотеки ліцею.