Квіти на тарілці

Квіти на тарілці

Якщо ви гадаєте, що квіти з клумби придатні лише для складання святкових букетів, то ви помиляєтесь. Виявляється, квіти використовують у різних кухнях світу для прикрашання багатьох страв, і навіть у якості повноцінних інгредієнтів для супів, салатів, напоїв, десертів та для приготування джемів, маринадів. І це – не тільки декоративний елемент, який дозволяє нам «погратися» на тарілці зі смаками та кольорами, а й багата вітамінами, смачна та барвиста добавка до наших звичних, традиційних страв. Останніми роками їстівні квіти стали модним  трендом у сучасній кулінарії.  

Учні групи К – 30 завжди з цікавістю вивчають  всі нові тренди кулінарії, новітні технології, які використовують при приготуванні та  презентації страв на уроках виробничого навчання. Адже створюючи кулінарні шедеври необхідно розширювати свої знання та уміння, формувати образ краси, стилю. І тут « квітковий тренд» знаходить свої нові грані.

10 причин використання в раціоні харчування їстівних квітів:

  • Натуральний інгредієнт природи;
  • Покращують зовнішній вигляд страви;
  • Моделюють смак і аромат;
  • Формують форму і колір страви;
  • Вносять новизну, різноманітність поєднання продуктів і свого раціон;
  • Зміцнюють здоров’я, імунітет;
  • Покращують настрій;
  • Надихають, спонукають;
  • Розвивають творчість, креативність;
  • Розвивають знання.

Отже, які ж квіти можна їсти?

Нагідки або календула

Пелюстки жовтогарячого кольору, багаті на каротин їх додають  до сирів, м’ясних та рибних страв, макаронних виробів та рису, відварної риби, а також як наповнювач для сирного крему та вершкового масла, чудово виглядають у салатах і просто на бутербродах.

Троянда

“Королева саду”, як часто називають троянду – не лише вишукана прикраса будь-якої ділянки, але і цілком собі кулінарний інгредієнт, її  пелюстками  оздоблюють морозиво, десерти, салати, пасту. З них готують  мед, оцет, сироп, соус, різноманітні напої. Найпопулярніший продукт з троянд – варення.

Настурція


Золотисто-помаранчеві, вогненно-червоні і сонячно-жовті свіжі пелюстки найкраще підходять не для десертів, а саме для основних страв – супів, овочевих і яєчних салатів, бутербродів, гарнірів. До речі, нерозпущені бутони (квіткові бруньки) настурції  маринують з кропом і оцтом, і це  незвичайна гостра закуска до риби і м’яса, гідна заміна каперсам.

Лаванда

Фіолетові квітки лаванди чудово виглядають у бокалі шампанського, додають пікантності і аромату  шоколадним десертам, тортам і тістечкам (капкейкам), доречні у шербетах та морозиві. Їх  використовують у різних м’ясних стравах та соусах.

Фіалка

Це чудова прикраса для зелених салатів, фруктових і кремових десертів, різноманітних прохолоджувальних напоїв та навіть кави з молоком. Їх можна заморожувати у кубиках льоду для пуншів та коктейлів.

Квіти кабачка, гарбуза

Ці квіти споживають  сирими, додаючи до салатів з оливковою олією, обсмажують у яєчному клярі і панірувальних сухарях, смажать з цибулею і перцем, тушкують  і навіть фарширують  м’ясним фаршем або м’яким сиром з прянощами. Отже, квіти не просто прикрашають страву, урізноманітнюють смак, аромат, а і створюють власний неповторний стиль та модні тенденції. А це вже і є кулінарне мистецтво.