«Люди перестають думати, коли перестають читати»

«Люди перестають думати, коли перестають читати»

(Д.Дідро)

Саме цьому твердженню Даніеля Дідро був присвячений інтегрований тиждень української мови, української й зарубіжної літератур  у нашому навчальному закладі, що відбувся протягом минулого тижня.  Доброю давньою традицією є оголошення плану проведення тижня   на загальноліцейній лінійці. До уваги учнів та працівників були представлені такі заходи, що закликають пізнавати глибше і глибше скарби українського слова.  Тематична лінійка з нагоди відкриття тижня під гаслом «Люди перестають думати, коли перестають читати» спонукала отримувати задоволення слухачів не лише від  читання літератури в мережі Інтернет, а й друкованих книг, щоб не забувати запах відкритої книги.

Експрес-виставка «Українські дороги зарубіжних письменників» наочно показала учням, що багато зарубіжних письменників подорожували Україною, мали рідних, друзів чи близьких родом з України надихалися природою, побутом, культурою і таким чином здобуті знання про наш край уміло вплітали у своїй творчості.

Показовий урок зарубіжної літератури на тему: «Райнер Марія Рільке. Життєвий і творчий шлях поета. Рільке й Україна», що був проведений з  учнями  ІІ курсу групою К-26,  допоміг учням глибше зрозуміти почуття письменника, які він відчував до України.

Цікавим та емоційним було свято мовознавства «Птицю пізнають по пір’ю, а людину – по імені!», до якого були залучені учні всіх груп. Учні з радістю брали участь у відеовікторині, а смаколики, що майоріли перед очима, спонукали учасників до швидкого підняття руки, навіть не задумуючись про те, чи є хоча б якась відповідь.

Учні групи К-28 мали змогу позмагатись між собою в інтелектуальній  грі «Я люблю українську мову» , де продемонстрували свої вміння у складанні поезій на задану тему, акторську майстерність та знання цікавих фактів про українську мову.

 Учениці  групи К-26  Цунько Єлизавета та Шамало Олександра підготували та провели  просвітницько-інформаційну бесіду «25 книг Нобелівських лауреатів» серед однолітків, познайомивши із їх  з шедеврами зарубіжної літератури.

Протягом п’яти днів учні демонстрували творчі здібності, ерудицію, брали активну участь у різних конкурсах, іграх, бесідах.

Маємо надію, що проведені заходи в межах тижня викладачами української мови і літератури Гетьманець О.О., Кобелєвою В.В. та викладачем  зарубіжної літератури Павлютенковою Л.Г. спонукатимуть учнів до глибшого пізнання української мови, літератури та зарубіжної літератури, адже мислення і читання глибоко пов’язані між собою. Хочеш бути людиною мислячою, мудрою  – ЧИТАЙ!