Плануємо свій сімейний бюджет

Плануємо свій сімейний бюджет

 Практично кожна родина хоч раз у житті стикається з фінансовими труднощами. Як перестати жити від зарплати до зарплати і почати відкладати гроші?

Відповідь на це дуже проста – управління домашніми фінансами (планування та контроль доходів та витрат сім’ї)

Управління домашніми фінансами – справа нелегка. Адже потрібно врахувати потреби усіх членів сім’ї – чоловіка, дружини і дітей.

Як правильно планувати сімейний бюджет:

Найкраще, якщо в процесі планування братимуть участь всі члени сім’ї. Якщо ж розпорядником сімейного бюджету виступатиме тільки одна людина, інші повинні йому беззастережно довіряти.

Порада:

  • ретельно фіксуйте всі свої доходи і витрати;
  • проаналізуєте результати (цифри) і візьміться за оптимізацію;
  • планувати сімейний бюджет найліпше раз на місяць.

І крок: заплануйте доходи з усіх джерел сімейного бюджету (сюди входять – зарплата, соціальна допомога, гроші з додаткового заробітку, виплати за депозитами та інші надходження).

ІІ крок: заплануйте свої витрати. Останні слід відразу ж розділити на чотири категорії: витрати на сім’ю, витрати на дітей, особисті витрати чоловіка і особисті витрати дружини. А потім вже окремо планувати кожну з категорій, оптимізуючи витрати по важливості і терміновості.

Порада:

  • В першу чергу необхідно виділяти кошти на погашення боргів і кредитів, якщо такі є. Потім — на заощадження. І тільки після цього — на поточні потреби сім’ї. Сюди входять такі статті, як комунальні платежі, продукти харчування, транспорт, медикаменти.
  • Також варто створити статтю «непередбачених витрат» (так званої «подушки безпеки»), якщо раптом хтось захворіє чи зламається потрібна річ. І не забуваємо про кошти на задоволення і розваги.
  • Обов’язково внесіть в статті витрат всі дні народження, сімейні свята, події на роботі, у дитини в школі і т.д .;
  • Враховуйте сезонність. Наприклад, всі магазини перед святами підвищують вартість самих ходових товарів

Після того, як Ви запланували свій сімейний бюджет, треба неухильно дотримуватися складеного плану і регулярно фіксувати та підраховувати щоденні доходи і витрати.

Це можна робити різними способами: від звичайного блокноту до сучасних програм планування сімейного бюджету (“Домашня бухгалтерія”, “ДомФін”, “Сімейний бюджет”, “Домашня економіка”, “AceMoney”)

Важливо знати: навчіться цінувати те, як ви і всі інші члени вашої родини працюють, і якою працею ви заробляєте гроші, щоб забезпечити собі бажаний спосіб життя. Коли у вас це вийде, економити стане легше і простіше.

Поради з управління сімейним бюджетом:

  • Перш за все, ви завжди повинні пам’ятати про те, що ви розумно економите, а не скупитися.
  • Ставте перед собою розумні цілі, які ви можете досягти в найкоротші терміни.
  • Перекрийте собі всі можливі лазівки, які дозволять вам задовольнити свої капризи.
  • Періодично переглядайте свій сімейний бюджет: ви обов’язково знайдете там такі статті витрат, які можна зменшити. Це буде говорити не про те, що у вас зменшилися потреби, а про те, що ви вже навчилися економити.