Народне мистецтво актуальне і сьогодні

Народне мистецтво актуальне і сьогодні

У листопаді  пройшов Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва. Керівник гуртка декоративно – ужиткового мистецтва Мосіяш О.М. провела лінійку присвячену цьому святу.

«Культура – простір, в якому проходить все життя людини від народження до смерті» –  так говорив український письменник та філософ  Мирослав Попович.

Духовну пам’ять поколінь суттєво збагачує народне мистецтво, яке становить невід’ємну складову національної культури. Воно поєднує різні галузі культового, ужиткового, образотворчого мистецтва, тобто виробництво художніх предметів, речей для задоволення культових потреб, естетичного оздоблення народного побуту, щоденного вжитку.

В народному мистецтві втілено світоглядні ідеї та художньо-естетичні вподобання наших предків.

Учні нагадали, що відповідно до використовуваного матеріалу і техніки виконання виділяються такі види народного мистецтва:

— скульптура (вироби з глини, каменю, тіста);

— кераміка (гончарство, кахлярство, іграшки);

— дереворізьба (пласка, барельєфна, повна);

— ткацтво, килимарство, вишивка, писанкарство.

Це традиційне народне мистецтво, яке передається із покоління в покоління. В наш час з`явилося багато  нових технік і різних цікавих матеріалів.

Учням були представленні роботи в техніці декупажу, скрапбукінгу також скульптуру із сіна – півника, плетіння із паперових трубочок – скарбничку у формі яблука, вироби із винних пробок. Особливо вразили учнів картини із туалетного паперу, зацікавив і сподобався їжачок із природніх матеріалів.