Мобінг!

Мобінг!

24 червня 2019 року відбулася інформаційно-просвітницька година з профілактики мобінгу в колективі.

Міжнародною організацією праці, мобінг визнан, як вкрай негативне явище у трудових колективах, наслідками якого можуть бути соціальні проблеми. В європейському законодавстві тільки передбачено правовий захист кожного працівника від мобінгу, інакшими словами, від психологічного терору на робочому місці.

Мобінг – це систематично повторювальне негативне, неетичне ставлення до працівника на робочому місці однією особою або групою людей.

Мобінг – це регулярне та цілеспрямоване нанесення фізичної й душевної шкоди людині. Це можуть бути постійні наклепи, висміювання, необґрунтовані чутки, ігнорування, соціальна ізоляція, приховування необхідної інформації.

Психологічні й соціальні наслідки можуть бути дуже негативні і не тільки для людини на яку спрямоване цькування, але й для усього колективу. Психологи трактують як соціальну небезпеку в суспільстві.

Саме про те, що таке мобінг, хто ввів це поняття, його види, причини, наслідки та рекомендації щодо усунення, і розповідала методист ліцею, під час інформаційно-просвітницької роботи з профілактики мобінгу в колективі.

Учасники інформаційно-просвітницької години мали змогу ознайомитись з інформацією про те, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект про протидію мобінгу. Також, правозахисники кажуть, що цей закон виглядає логічним продовженням політики боротьби з порушеннями прав людини. Законопроект про протидію мобінгу передбачає штрафи або відпрацювання на громадських роботах. Отож, поважаймо один одного!