«Не 1С:-ом єдиним»

«Не 1С:-ом єдиним»

Цифрові технології — це факт сучасності та щоденні реалії для кожного підприємства. Швидкість проникнення цифрової реальності в практики ведення бухгалтерського та податкового обліку часто вища, ніж впровадження технологій на виробничих майданчиках.

Учні групи Б-17 професії «Обліковець з реєстрації бухгалтерських даних; оператор комп’ютерного набору» знають це з власного досвіду.

Часи, коли комп’ютер зі встановленою бухгалтерською системоюбув просто гібридом калькулятора, друкарської машинки й ігрової станції для розкладання пасьянсу, давно минули. Зараз щосили використовують ERP‑системи (англ. Enterprise Resource Planning System – Система планування ресурсів підприємства).

І справа не тільки в тому, що сучасні програми автоматизації бухгалтерського обліку давно переросли рамки “замінника екселя”. Сьогодні будь-яка облікова система не просто інструмент формування звітності. Це джерело інформації, аналіз якої дозволяє керівнику підприємства відстежувати тенденції і ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення.

При вивченні предмету «Інформаційні системи і технології в обліку» учні знайомляться з такими програмами в темі «Загальна характеристика інформаційних систем і технологій в обліку».

У травні 2017 року Указом Президента України було введено санкції проти ряду російських компаній. Виробник найпоширенішої програми для бухгалтерського обліку в Україні «1С:» також підпав під санкції. Але приватних підприємств такі заборони не стосуються, і вони все ще можуть користуватися будь-якими програмами для ведення бухгалтерського обліку та управління ресурсами. Та підприємства і організації, котрі мислять стратегічно, усвідомили, що російський «софт» в Україні не має майбутнього, а отже — варто шукати йому заміну.

Частина підприємців одразу ж звернуло увагу на програми, створені в Європі та США. За такими розробками стоять потужні рішення. Ними користуються у всьому світі. Цим рішенням довіряють відомі компанії. Але на ринку є й українські розробки. Вони не поступаються ні російським, ні заокеанським програмам — а користування ними може бути навіть вигіднішим.

Тож на ряду з програмою «1С:Підприємство» учні знайомляться з програмами як «Укрбланк», «ХЕПІ-БУХ», «М.Е.Doc».

Саме цьому присвячена тема «Ведення бухгалтерського обліку за допомогою автоматизованих бухгалтерських програм».

Сучасний бухгалтер — це вже не той співробітник, який працює з однією програмою бухгалтерського обліку (нехай поки і найпоширенішою) протягом десятків років. Бухгалтерія в сучасному світі вже давно стала не просто вмінням правильно працювати з цифрами. Тепер це — переплетення знань з різних сфер діяльності (в тому числі, правознавства та інформаційних технологій), які досвідчений і далекоглядний бухгалтер прагне засвоїти якомога швидше. Ми для себе вже напевно вирішили, що це «must-have»[ для сучасного розуміння бухгалтерського обліку та фінансів в цілому. А ви?