Модні крупи для healthy – меню

Рекомендує майстер виробничого навчання

Полтавець Тетяна Афанасіївна

Модні крупи для healthy – меню

Кус-кус, кіноа, спельта  зараз в тренді, меню ресторанів, кафе майорять апетитними стравами з цими крупами, але для багатьох самі назви «кіноа», або «спельта» є екзотичними, мало хто про них знає.

Кіноа – крупа відрізняється насиченим смаком, яскравим виглядом та своєю корисністю. Вона містить жирні кислоти Омега-3 і є потужним антиоксидантом. Кіноа за своїм складом схожа з материнським молоком, чудово насичує організм білком та є прекрасною альтернативою м’ясу. Тому вона є фаворитом веганів. Кіноа оригінальна тим, що має різні кольори: біла, чорна, червона. Використовуючи зерно, можна грати з кольором на свій смак. А от чомусь  забута,  яка зараз переживає друге народження спельта – це дика пшениця, прародителька  пшениці сьогоднішньої. В наш час спельта вирощується без нітратів. Вона містить мінімум глютена.

Кус-кус – пшенична крупа. Історично її готували з проса. В наш час найбільш розповсюджений кус-кус з манної крупи, які отримують з твердої пшениці. Зовні нагадує круглий рис, діаметром крупинок -1-2 мм.

Пропоную рецептуру популярного нині салату Табуле, який готую його не з кус-кусом, а з кіноа.

Салат Табуле з кіноа

Інгрідієнти         вага, г

Кіноа 100

Чорні родзинки 25

Бальзамічний оцет 100

Зерна гранату 30

Сіль  за смаком   

Томати черрі 60

Огірок 50

Листя бебі-салату

Петрушка 15

Кінза 15

М’ята 5

Зелена шнід-цибуля 5   

Для заправки:

Оливкова  за смаком    

Сік  лайма  за смаком

Сіль за смаком

Для родзинок:

Чер. виногр.без кіст. 30

Червоне вино 100

Бальз.  оцет 100

Для прикрашання:

Прор. зел. горошок 5

Спосіб приготування

Родзинки завакумувати з бальзамічним оцтом та вином на 2 доби, потім на слабкому вогні довести до кипіння та готовити поки не випариться оцет, поставити в духову шафу, висушувати при t 60º до повного випаровування вологи. Кіноа прогріти в каструлі з оливковою олією, посолити, залити гарячою водою, довести до кипіння та варити на слабкому вогні 10-20 хвилин. Зняти з вогню, дати крупі настоятися, охолодити. Томати черри, огірок та шнід-цибулю нарізати, перемішати з кіноа, рештою інгредієнтів. Заправити оливковою олією та соком лайма. Довести до смаку. Зверху викласти підговленні родзинки, зерна гранату. Прикрасити проростками зеленого зеленого гороха або другим мікрогрином.