«Нація повинна боронити свою мову більше, ніж навіть свою територію…»

«Нація повинна боронити свою мову більше, ніж навіть свою територію…» Леся Українка

Саме під таким гаслом було розпочато лінійку з нагоди відкриття Тижня  української мови та літератури, який відбувався з 17 по 21 лютого 2020 року. Гетьманець Олена Олександрівна та Мітюшкіна Анна Володимирівна разом з учнями ознайомили присутніх із запланованими заходами запланованими на тиждень та розповіли про важливість української мови.

Метою заходів було: утвердження української мови як мови української нації, виховання почуття патріотизму, любові до рідної мови, залучення учнів до поглибленого її вивчення, сприяти виявленню й подальшому розвиткові творчо обдарованих учнів у галузі української літератур.

Протягом п’яти днів учні демонстрували творчі здібності, ерудицію, брали активну участь у різних конкурсах, іграх, бесідах.

Вільне володіння українською мовою як в усній, так і в письмовій формах є одним із найважливіших освітніх завдань та вимог сучасної освіти. Учні впродовж навчання здобувають величезну кількість знань, а щоб їх не розгубити потрібно знання перевіряти, а тому викладач української мови та літератури Мітюшкіна А.В. зареєструвала, всіх бажаючих учнів, на інтернет–олімпіади «Всеосвіта – зима» та «На урок» надавши консультативну допомогу учасникам. Також, Анна Володимирівна провела турнір «Мовне кафе «Енеїда» серед активу учнів груп К-29 та ШлП-4 та мовознавчу гру «Лінгвістична інтуїція» представники груп К – 30, АсЕл – 4 та АсЕл – 5 відчули на собі магію українського слова .

Під час мовознавчої гри учні складали анаграми, розгадували ребуси паремiйні лайнворди,  лінгвістичні кросворди, складали прислів’я,  пропонували свою розшифроку абревіатур та переглядали сучасні відеоролики. А за правилами турніру «Мовне кафе «Енеїда»  кожна команда по черзі замовляла страву з меню, але у назвах страв були зашифровані завдання з певних тем. За правильні відповіді команди набрали бали-калорії. Так, учні відпочили в дружньому колі, поласувати лінгвістичними делікатесами, а й поглибили та узагальнити знання з рідної мови.

21 лютого запам’ятався учням святом мовознавства, з нагоди Міжнародного дня рідної мови (брали участь учні гр. К-29, під керівництвом Гетьманець О.О.). Це свято для кожної країни має особливе значення та покликане сприяти підтримці мови як виразника культурної приналежності кожної людини. Тиждень закінчився проведенням змагання знавців української мови «Мова – серце народу» (сприяло розширенню знань учнів про красу й багатство української мови, виховувало любов до рідної мови, до її історії, до милозвучності, краси рідного слова), взяли  участь учні групи АсЕл-4.