Несправедливо забутий Лесь Гомін

Несправедливо забутий Лесь Гомін

Завжди цікаво пізнавати  для себе щось нове, відкривати невідомі факти, знайомитися з новими людьми.  Тож дозвольте нам познайомити  вас з біографією письменника  доби розстріляного відродження,  ім’я  якого несправедливо забули. Цього року йому виповнилося б 120 років від дня народження.

Лесь Гомін  справжнє ім’я Королевич Олександр Дмитрович, народився 30 березня 1900 в м.Черкаси у сім’ї візника.

Про свої молоді роки він згадував:

«Із 1918 до 1924 року вчився в Києві. Під час громадянської війни (лютий, 1920 рік) я добровільно вступив до Червоної Армії, працював на відповідальних постах по мобілізації людей і транспорту, по боротьбі з бандитизмом і дезертирством. Як закінчилась громадянська війна, я потрапив до Київського всеобучу інструктором і тоді, працюючи, закінчував освіту (Київський ІНО). Демобілізований у червні 1924 року. Відтоді починається моя громадсько-літературна робота»

Писати Лесь Гомін почав іще в 1919 році. Декілька  його віршів, нарисів та оповідань були надруковані в періодиці. Працював він в окружній газеті «Радянська думка» (Черкаси), де тривалий час його колегою був  Семен Скляренко.

Його перу належать збірка оповідань «Контрольні цифри» (1931), п’єси «Маски» (1933). 1934 року Держлітвидав України  підготував до видання його роман «Голгофа», який частково друкувався в літературно-художньому часописі «Металеві дні». Проте окремою книгою роман побачив світ тільки 1959 року, коли автора вже не було серед живих.

У 1935 році Леся Гомона репресовано. Його судово-слідчу справу донині не віднайдено єдине, що збереглося в архіві Спілки письменників, — копія довідки, яку  видали 4 грудня 1958 року громадянці Королевич Ф. О. про те, що «постановою президії Верховного суду УРСР від 2.XII.1958 р. вирок Одеського обласного суду від 10.ХІ.1935 р., ухвала Верховного суду УРСР від 27.1.1936 р. і постанова президії Верховного суду УРСР від 1.VII.1936 р. щодо Королевича Олександра Дмитровича, українського письменника, скасовані, а справу припинено за недоведеністю складу злочину». Помер Лесь Гомін 16 січня 1958 року в Черкасах.