Сезона заміна автомобільних шин

Сезона заміна автомобільних шин

Осінь вступила в свої права, температура знижується, скоро зима, тому багато водіїв замислюються, коли змінювати літню резину на зимову.

           Проте законодавчо питання сезонної заміни шин не врегульовано, а лише встановлені вимоги до якості шин. За їх порушення водієві доведеться заплатити штраф.

          Так, п. 31.4.5. Правил дорожнього руху вказані вимоги до коліс і шин, а саме забороняється використовувати автомобілі, на яких:

   а) малюнок протектора шини менше 1,6 міліметрів (масою до 3,5 т), менше 1,0 міліметра (масою понад 3,5 т), менше 2,0 міліметрів (автобус), менше 0,8 міліметра (мотоцикл і мопед);

   б) шини пошкоджені (мають порізи, розриви, видно корд, розшаровуються і т.п.);

   в) шини за розміром або допустимим навантаженням не підходять транспортному засобу;

    г) на одну вісь автомобіля встановлені шини різних типів (шиповані і не шиповані, морозостійкі і неморозостійкі), шини різних розмірів чи конструкцій;

   д) автомобіль на передню і задню вісь якого встановлені різні типи шин;

   е) відсутній болт (гайка) кріплення або є тріщини диска і коліс, інші відмінності в шинах.

           Підпункт 31.4.5 Правил дорожнього руху лише рекомендує при постійній їзді на слизьких дорогах застосовувати гуму відповідну станом дороги.

           Незважаючи на те, що Положенням про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів передбачений сезонний техогляд автомобіля, він не включає заміну літньої гуми на зимову.

   Яка відповідальність за несвоєчасну заміну шин в Україні?

           Оскільки дати заміни літньої гуми на зимову законодавством України не встановлено, то і відповідальності за несвоєчасну заміну немає.

          В Україні передбачена тільки відповідальність при використанні зношеної, пошкодженої гуми на автомобілі. Так, у випадках, перерахованих п. 31.4.5. Правил дорожнього руху, Згідно ст. 121 КУпАП, такі порушення вимог експлуатації транспорту караються накладенням штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 680 грн у 2019 році). За повторне таке порушення протягом року, року водій може бути позбавлений права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців, або отримати адміністративний арешт від 5 до 10 діб.

Коли краще всього міняти літню гуму на зимову

          Перш ніж змінити гуму, треба поспостерігати за зміною погоди і температури повітря в денний і нічний час доби. Навіть якщо вдень стоїть тепла погода, це не означає, що вночі температура не може впасти на 10-15 градусів нижче, що згодом може призвести до заморозків і утворенню ожеледі на дорогах. Вивчивши прогнози синоптиків на 1-2 тижні вперед, необхідно переконатися в доцільності заміни покришок, після чого і перевзувати машину. Так, як у різних країнах зима приходить у різний час, незалежно від календарної дати, єдиного числа або місяця, коли потрібно міняти гуму – ні. Але існує приблизний стандарт для всіх водіїв. Якщо середньодобова температура повітря опускається нижче +7 градусів за Цельсієм, літня гума починає втрачати свої властивості і тверднути, тому цей кордон є сигналом до необхідності переходити з літніх шин на зимові.

          Важливо знати, що в разі потрапляння застрахованого автомобіля в ДТП, багато страхових служби звертають увагу на те, яка гума встановлена на машині. Якщо подія відбувається в зимовий час року, а автомобіль взутий в літню гуму, страхові компанії можуть відмовитися від виплати страховки.               Але не варто забувати, що такі умови мають бути прописані в Договорі в якості тимчасових рамок, за зміну покришок, інакше вони не будуть дійсними. Проте водій буде сам обирати, чим керуватися при заміні гуми – фактичними кліматичними умовами (одягати зимову гуму на автомобіль на власний розсуд) або прописаними в Договорі зобов’язаннями.