Міжнародний день ООН

Міжнародний день ООН

«Ми, народи Об’єднаних Націй, сповнені рішучості  позбавити прийдешні покоління нещасть війни, яка двічі в нашому житті принесла людству невимовне горе, і знову утвердити віру в основні права людини, у гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків та жінок і в рівність прав більших та малих націй, та  створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до зобов’язань…»

Це легендарна фраза з якої починається статут Організації Об’єднаних Націй, і саме 24 жовтня світ відзначає 75-ту річницю з моменту заснування ООН та  ухваленняя Статуту ООН  документу, в якому описані всі цілі та напрями в роботі Організації. Серед найважливіших досягнень організації можна  назвати підписання декларацій про права людини в грудні 1948 року й про принципи міжнародного права 1970-го.

 «Організація Об`єднаних Націй – це не тільки місце для проведення дипломатичних раутів. Тут працюють миротворці, що займаються роззброєнням воюючих сторін, медичні працівники, які доставляють ліки, співробітники з надання надзвичайної допомоги біженцям й експерти з прав людини, які надають допомогу у здійсненні правосуддя» – підкреслили у своїй доповіді працівники ЦРС. І до вашої уваги  деякі факти про Організацію Об’єднанних Націй:

Найдовший виступ на засіданні ООН тривав 4 години 29 хвилин.Це був виступ Фіделя Кастро;

Університет ООН перебуває в Токіо;

Головним судовим органом Організації Об’єднаних Націй є Міжнародний суд, що розташований в Гаазі;

ООН має власну поштову службу, яка випускає поштові марки;

Прапор ООН не може використовуватися без дозволу Генерального секретаря організації. Висота емблеми на ньому становить половину висоти прапора і розташовується по центру; Серед усіх секретарів ООН ніколи не було громадянина Америки.