Людина, що малювала світло

Людина, що малювала світло

Клод Оскар Моне – французький живописець, один із засновників імпресіонізму, якому 14 листопада виповниться 180 років від дня народження. Найвідоміший з художників-імпресіоністів прожив довге і насичене життя, пережив на десятки років своїх однодумців в питаннях техніки живописання, залишив багату спадщину з вражаючих полотен, ставши в один ряд з легендарними особистостями – авторами революцій в світі мистецтва. 

Оскар Клод Моне починав свій творчий шлях з карикатур. Колись молодому автору саркастичних шаржів і самому складно було б повірити в те, що через десятиліття його майстернею стане природа, антураж для пейзажів він буде створювати сам, здійснюючи дивовижні речі: від вирощування казкової краси саду до створення ставка.

«Кожен день я роблю нові відкриття, і кожне з них прекрасніше попереднього. З глузду можна з’їхати, до чого мені хочеться працювати, просто голова обертом іде!» – Клод Моне.

Головною героїнею жіночих портретів була перша дружина художника. Картини «Дама в зеленому», «Жінка в саду», «Японка», «Камілла з собачкою» були написані з дружини художника Камілли. Слава й успіхи Клода Моне прийшли саме з написанням картини «Дама в зеленій сукні».

Зі спогадів очевидців відомо, що «В день він міг працювати над п’ятнадцятьма картинами!». Ми можемо бачити на них сірий стіг раннього ранку, рожевий шестигодинний стіг, жовтий одинадцяти годинний, блакитний о другій годині дня, фіолетовий – о четвертій, червоний о восьмій вечора, і так далі.

Влітку і взимку Клод Моне вставав з першим промінням сонця і засипав після заходу. Друг художника, Саша Гітри, згадує: «Коли сонце ховалося за горизонтом, він вечеряв і йшов спати. Він часто повторював: якщо сонце спить, що мені ще робити?».

 «Мій головний шедевр – це мій сад!» –  стверджував великий художник-імпресіоніст.

Цікаве про художника:

Чому Клод Моне знищив дві сотні своїх полотен

Шедеври Клода Моне

https://www.youtube.com/watch?v=gnd9zsh3cK8https://www.youtube.com/watch?v=LnRoghf9hwM