Людина не народжується наркоманом

Людина не народжується наркоманом.

Що ж штовхає її на перший крок зближення з наркотиками? Звідки беруться в суспільстві наркомани і токсикомани?

Наркоманія (від грецьких слів narke – заціпеніння, сон, і mania – божевілля, пристрасть, потяг) — ненормальний стан організму, викликаний вживанням певних речовин (наркотиків).

Згідно з класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) десятого перегляду (1989 р.), до переліку наркотичних речовин включено: 

  • алкоголь; 
  • опіати; 
  • седативи (гіпнотичні засоби); 
  • кокаїн; 
  • стимулятори (у тому числі кофеїн); 
  • галюциногени; 
  • тютюн; 
  • легкі речовини (клей, аерозолі, розчинники); 
  • неідентифіковані речовини, що приймаються з наркотичною метою. 

За юридичним статусом наркотичні речовини поділяються на:

  • легалізовані (тютюн, алкогольні напої, гриби); 
  • нелегалізовані (конопля, героїн, кокаїн та інші). 

Розповсюдження та виготовлення саме нелегальних наркотичних речовин веде до кримінальної відповідальності.

 На жаль, наркобізнес популярний у сучасному суспільстві, а страждає від цього в першу чергу молодь. Адже, женучись за прибутками, наркоділки не зважають на вік споживачів. А реальна ціна, яку має сплатити за це суспільство, – знищений генофонд.

Суттєвими ознаками наркоманії є: непереборна тяга до прийому наркотиків (пристрасть до них) і тенденція підвищення кількості прийнятої речовини. «Непереборний потяг» пов’язаний з психічною (психологічною), а інколи фізичною (фізіологічною) залежністю від наркотиків.  Американські лікарі Ясковіц і Осносс із Нью-Йоркського центру дезинтоксикації вважають, що формуванню наркомана сприяють такі причини:

1) ринок, що вільно постачає наркотики;

2) середовище, що сприяє або допускає застосування наркотиків;

3) певний індивідуальний нахил до вади.

Наркотики мають наркотичну і токсичну дію. Наркотична дія виявляється в тому, що вони роблять людину психічно -, а потім фізично-залежною. Токсична дія виявляється в отруйних властивостях наркотиків.

Наркоманія – це важка хвороба психіки і всього організму, яка без лікування веде до деградації особистості, повної інвалідизації та передчасної смерті. Однак до цього захворювання, на відміну від інших, людина себе призводить сама, стаючи заложником своєї  власної дурості й необережності. Необхідно назавжди запам’ятати, що найбільша небезпека полягає саме в першому прийому наркотику, в першому шприці! На вівтар наркоманії в жертву приносяться власне здоров’я, здоров’я дітей, щастя близьких, це приносить шкоду оточуючим і всьому суспільству. Прийомом наркотиків людина прирікає себе на повільне самогубство. Кінець наркоманії завжди драматичний – це життєва катастрофа. Наркотичні речовини руйнують всі органи, але передусім вони згубно впливають на центральну нервову систему, яка є для них основною мішенню, тому наркотики називають нейтротипними отрутами. Після вживання наркотику мозок людини буквально ним просочується. Наркотична речовина вільно проникає в мозок і насичує його тканину. Це спричиняє нейротоксичні явища: настають кисневе голодування і порушення провідникової регуляції між основними центрами нервової системи.

Отже: способів, за допомогою яких можна дати відсіч цьому лихові, чимало. Але головне – кожен громадянин має усвідомити: ця проблема у будь-який момент може торкнутися його та його сім’ї, навіть якщо вона нині є цілком благополучною. Людина, яка зіткнулася з проблемою наркоманії, може звернутися по допомогу до батьків, викладачів, лікарів. Також можна звернутися до Олександрійського наркологічного диспансеру, де обов’язково нададуть допомогу, навіть анонімно.

«Як наркотики впливають на організм людини»

 «Як маріхуанна  впливає на Ваш мозок»

 «Як впливає ЛСД на організм людини»

https://www.youtube.com/watch?v=lJ6ri5EcT7I&feature=youtu.be

«Як фентаніл впливає на ваш мозок»

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=uihOy8sG0Ug&feature=youtu.be

 

«Куріння чи вейпінг»

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=D_rPGpibDMw&feature=youtu.be&t=14

 

 Що буде, якщо ви припините курити