Борщ – національна страва України

Борщ – національна страва України

Існує багато перших страв. У когось вони є обов’язковими в раціоні, хтось їсть їх вкрай рідко. Але це неправильно,  тим більше що різновидів їх настільки багато, що кожний може вибрати собі першу страву до смаку.

Перші страви дуже корисні для кожного, бо в них є багато поживних речовин, мікроелементів необхідних для організму в цілому, особливо для травної системи. Невід’ємними їх компонентами є овочі, які багаті вітамінами та клітковиною. Крім того їх рекомендують їсти тим хто стежить за своєю фігурою. Якщо перші страви відсутні в раціоні і це не тимчасове явище, то можна захворіти на гастрит і отримати ще багато інших проблем зі здоров’ям. Щоб цього не трапилося, краще переглянути своє ставлення до рідкого.

Національною стравою України і, можна сказати, її візитівкою є український борщ з пампушками. Тому група КТ-28 на уроці виробничого навчання на тему: «Приготування борщів та картопляних юшок» своїм ключовим завданням поставила  вивчити різновиди українського борщу та навчитися їх готувати. Учні отримали випереджувальне завдання – розширити свої базові теоретичні знання з даної теми шляхом пошукової роботи ,  детально вивчити особливості рецептур різних регіонів України та підібрати собі борщ для приготування на уроці за своїм уподобанням. Було знайдено багато цікавої інформації, учні підготували креативні презентації.

Також досліджено, що страва має більше десяти різновидів, що пов’язано з існуванням різних частин українського народу в складі Польщі, Молдови, Румунії, Чехословаччини , з впливом на формування української кухні різних кулінарних звичаїв і смаків. До складу українського та інших підвидів борщів входить близько 20 найменувань продуктів.

Найпопулярнішим з цієї традиційної страви  є український, пісний з грибами та квасолею, весняний холодний. Готують борщ з м’ясом, грибами, ковбасою, подають зі сметаною та зеленню. Пісний борщ з грибами заправляють олією з часником, а до борщу українського обов’язково подають пампушки з часником.

Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного  борщу, найскладнішим та найдорожчим з яких вважається борщ «Київський». Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов’язкових складників додають натуральний хлібний квас та свіжі яблука.

На Чернігівщині готують борщ з грибними «вушками» і називають його «переяславським».

На Житомирщині борщ має два різновиди «поліський» – з в’яленими в’юнами і грибами  та «коростецький» – на сухофруктах.

Є на карті України регіон, у якому взагалі немає свого борщу, – це Закарпаття. Дуже рідко там варять борщ із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його «львівським».

Готуючи, учні  продемонстрували великий асортимент різних видів борщів: борщ український з пампушками, полтавський з галушками, чернігівський, львівський, київський, пісний з грибами та квасолею, представили страву нашого регіонального компоненту – борщ кіровоградський, який готується з додаванням кефіру та подається з грінками. Урок був організований в формі гри, учні були поділені на команди, на чолі якої був свій бригадир. Це сприяло розвитку почуття колективізму, творчої співпраці, товариськості. Під час приготування всі учні переймалися якістю кінцевого результату!