Пам’ять про голокост

Пам’ять про голокост

«Яким дивом світу ти пожертвувала б для спасіння євреїв?». Маяком, мабудь. Нас однаково не врятує корабель».

Арі Фолман, Давид Полонський «Щоденник Анни Франк»

Тотальне переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни отримало назву голокост, Шоа. Жертв знищували лише за етнічну приналежність.

Варварська нацистська расова політика базувалася на дискримінаційних заходах, що згодом переросли у масове страчення. План «остаточного вирішення єврейського питання» зазнавав змін у процесі краху нацистського «бліцкрігу» в СРСР. Перспективи переселення євреїв у певну місцевість (на територію Польщі – район Кракова, на Мадагаскар чи за Уральські гори) з розгортанням подій Другої світової війни виявилися примарними. Нацисти вдалися до терору й нещадно знищували цілі сім`ї, а разом з тим і цілу націю.

Як наслідок цих подій у світі традиційно 27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна вшановує жертв трагедії з 2012 року на державному рівні. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цим документом було оголошено День пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. На сьогодні є багато інформації, що висвітлює історичні дані подій голокосту. Бібліотека ліцею має унікальні видання, які зацікавлять кожного небайдужого читача. Пропонуємо ознайомитися з книгами даної тематики та дізнатися більше про геноцид єврейського народу.