КАРАНТИН – НЕ ПРИВІД ВІДМОВЛЯТИСЯ ВІД ФІЗИЧНОЇ АКТИВНОСТІ

КАРАНТИН – НЕ ПРИВІД ВІДМОВЛЯТИСЯ ВІД ФІЗИЧНОЇ АКТИВНОСТІ

7-го квітня відзначають Всесвітній день здоров’я.Дата цього свята приурочена дню створенню Всесвітньої організації охорони здоров’я, відомої під абревіатурою «ВООЗ», а точніше дню прийняття статуту цієї організації 1948-го року.

Здорові люди здебільш рідко замислюються про те, як правильно і розумно влаштувати свій побут і життєдіяльність, щоб їхнє здоров’я залишалося міцним і надійним на тривалу перспективу.

Відомо, що малорухливий спосіб життя протягом тривалих періодів часу може стати серйозною проблемою для підтримки фізичної форми. Сидячий спосіб життя і низький рівень фізичної активності можуть чинити негативний вплив на здоров’я і якість життя людей. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, доросла людина потребує 150 хвилин помірної інтенсивності або 75 хвилин інтенсивної фізичної активності на тиждень.

Європейське бюро ВООЗ рекомендує дотримуватися норм фізичної активності і під час карантину та надає поради, що допоможуть залишатися активними навіть сидячи вдома, без спеціального обладнання і в умовах обмеженого простору.

  • Робіть короткі активні перерви протягом дня.

Короткі періоди фізичної активності допоможуть вам виконати рекомендації ВООЗ (20-30 хв в день помірної активності). Ви можете робити прості вправи:  нахили, присідання, рухи руками і ногами. Прекрасним способом підтримати свою фізичну форму є танці, ігри з дітьми, прибирання або догляд за рослинами. Звичайні домашні турботи можуть стати для вас способом поліпшити своє здоров’я і підняти настрій.

  • Знайдіть для себе онлайн-тренування.

Для багатьох людей проблематично придумати для себе фізичні вправи або займатися зарядкою поодинці. Чудовим помічником стануть онлайн-тренування. У мережі інтернет ви зможете знайти онлайн-курс фізичних вправ, які підходять саме вам. Якщо у вас немає досвіду виконання цих вправ, будьте обережні і усвідомте свої обмеження.

  • Більше ходіть.

Те, що ви перебуваєте в своїй квартирі не означає, що потрібно відмовитися від ходьби. Ви можете здійснювати «прогулянки» по кімнаті, коли розмовляєте по телефону або спілкуєтеся з домочадцями, замість того, щоб робити це лежачи або сидячи. Також відмінним помічником у підтримці активності може бути ходьба на місці. Щоб зробити її ще більш корисною, вийдіть на балкон або широко відкрийте вікна і впустіть у квартиру свіже повітря.

  • Частіше вставайте.

Скоротіть час сидіння або лежання за рахунок періодичних вставань. В ідеалі, намагайтеся вставати і витягуватися в повний зріст кожні 30 хвилин. Подумайте над тим, щоб частину своїх справ робити стоячи. Наприклад, поставте свій ноутбук на підвіконня або високу полицю. Або спробуйте читати, неспішно прогулюючись по кімнаті.

  • Розслабтеся.

Розслабитися вам допоможе медитація. Якщо ви відчули, що раптом почали нервувати з якогось приводу, зробіть глибокі вдихи і спробуйте переключити свою увагу на щось позитивне. Медитація і глибоке дихання можуть допомогти вам залишатися спокійним.

  • Правильно харчуйтеся.

Для оптимального здоров’я, також важливо пам’ятати про дотримання рекомендацій щодо здорового харчування і не забувати підтримувати питний режим. Намагайтеся пити чисту воду замість цукровмісних напоїв. Забезпечте достатню кількість фруктів і овочів в раціоні та обмежте споживання солі, цукру і тваринних жирів. Не хворійте та залишайтеся у формі!