Що таке ДПА? Кому треба ЗНО-2022?

Що таке ДПА? Кому треба ЗНО-2022?

Державна підсумкова атестація (ДПА) – це випускні іспити, які складають здобувачі освіти, що завершують здобуття повної загальної середньої освіти. ДПА проводиться у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), результат якого зараховується, як підсумкова оцінка з певного предмета за шкалою від 1 до 12, шкала від 100 до 200, відповідатиме результату ЗНО за яким майбутній випускник зможе вступити до ВНЗ.

Здобувачі освіти ліцею, що завершують курс повної загальної середньої освіти у 2022 році у період з 23 травня до 15 липня (групи: К-30, ШлП-5 та АсЕл-5) мають обов’язково скласти ДПА з таких предметів:

  • українська мова або українська мова і література;
  • математика;
  • історія України або іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька) – за вибором;
  • четвертий предмет за вибором (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова).
Якщо здобувач освіти планує вступати у ВНЗ, то йому обов’язково треба реєструватися не тільки на ДПА, але і на ЗНО з певних предметів. Аби правильно визначити, які предмети треба скласти для вступу в заклад вищої освіти, учасникам потрібно ознайомитися з переліком конкурсних предметів ЗНО на обрану спеціальність. Такий перелік буде передбачений умовами прийому до закладів вищої освіти.
Важливо пам’ятати. Реєстрація на ДПА та ЗНО здійснюється заступником директора з навчально-методичної роботи ліцею, за особистою заявою здобувача освіти в означений період, тестування відбуваються у певний час і день, кожен предмет окремо у визначених закладах освіти міста, згідно до графіка та пункту проведення тестування для кожного учасника окремо, а результати зараховуються відповідно до обраного  типу та за відповідною шкалою, як ДПА, чи як ЗНО.
Окремим видом підготовки до ЗНО є пробне ЗНО. Пробне ЗНО-2022 триватиме протягом 5‒22 січня 2022 року. Здобувачі освіти нашого навчального закладу можуть зареєструватися на сайті Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти.
Пробне тестування з української мови, української мови і літератури відбудеться 19 березня, з історії України, з математики, математики (завдання рівня стандарту), з біології, з географії, з фізики, з хімії, а також з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької та французької) – 26 березня. У день проведення пробного ЗНО кожен зареєстрований учасник може скласти тест з одного навчального предмета.
Результати пробного ЗНО-2022 для осіб, які введуть свої відповіді на спеціальному сервісі, буде оприлюднено на їхніх інформаційних сторінках 25 березня з української мови, української мови і літератури, 1 квітня — з інших навчальних предметів. Участь у пробному ЗНО є платною послугою для учасників та неприбутковою для організаторів і проводиться за кошти фізичних і юридичних осіб. Вартість тестування буде визначено регіональними центрами оцінювання якості освіти до 20 грудня 2021 року.
Тести зовнішнього оцінювання відповідають спеціально розробленим програмам ЗНО та створені для перевірки знань, здобутих за час здобуття повної загальної середньої освіти з різних предметів, що різному охоплюють програму загальної середньої освіти, подекуди знадобляться знання починаючи з 5-ого і аж по 11-й класи. Саме тому, треба орієнтуватися на зміст програми ЗНО з конкретного предмета і розпочинати підготовку вже зараз. Більше інформації на сайті Українського центру оцінювання якості освіти: https://testportal.gov.ua/ або Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти: https://test-center.od.ua/
Для ознайомлення та проходження тестів минулих років ЗНО онлайн долучайтеся до матеріалів сайтів та каналів за посиланням: https://zno.osvita.ua/
Безкоштовні ютуб канали підготовки до ЗНО:
 https://znoclub.com/
 https://prometheus.org.ua/courses-catalog/
https://www.youtube.com/c/znoua/featured
 https://www.youtube.com/c/iLearnUA/featured