#ДеньБезпечногоІнтернету

#ДеньБезпечногоІнтернету

8 лютого 2022 року у світі відзначався День безпечного Інтернету (Safer Internet Day), до якого долучився і наш навчальний заклад.

Цього року День безпечного Інтернету проходив під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”. Ця тема надихає використовувати найкращий потенціал Інтернету для об’єднання людей.

«Ті ж самі права, які людина має в офлайновому середовищі, повинні також захищатися в онлайновому середовищі” – Резолюція 32-й сесії Ради ООН з прав людини «Заохочення, захист і здійснення прав людини в Інтернеті». #SaferInternetDay  #SID2022  #ДеньБезпечногоІнтернету  

Викладачі інформатики О.Є. Рітченко та Т.І. Барановська: ознайомили здобувачів освіти з інформацією про свої права у цифровому середовищі, розповіли про явища секстінгу та грумінгу, з допомогою презентацій повторили основні загрози, які існують в Інтернеті, разом переглянули відповідні відео матеріали та долучилися до всеукраїнського конкурсу «Безпечний Інтернет 2.0», що мав на меті нагадати правила безпечного користування Інтернетом.

Цифрове середовище відкриває перед нами величезні можливості, які водночас можуть посилювати ризики, здатні завдати серйозної шкоди та підірвати благополуччя. Є побоювання як щодо дітей, так і щодо дорослих, що Інтернет, наприклад, може використовуватися для втручання у приватне життя, поширення дезінформації або, доступу до порнографії. Ми закликаємо всіх пам’ятати та дотримуватися правил безпечної поведінки у мережі!

ПАМЯТКА

Основні правила безпечної поведінки у мережі Інтернет:
• Захищайте свої дані. Використовуйте надійні паролі та не повідомляйте їх нікому. Не пишіть в Інтернеті дані, які можуть використати зловмисники: домашню адресу, номер мобільного тощо.
• Навчіться захищатися від вірусів. Надавайте перевагу офіційним сайтам, коли завантажуєте програми. Не відкривайте підозрілі листи, ніколи не переходьте за посиланням та не завантажуйте додатки з таких листів.
• Пам’ятайте! Коли ви розмістили інформацію в Інтернеті, ви втрачаєте над нею контроль. Видалення матеріалу та його копій практично неможливе. Подумайте двічі, перш ніж поширити будь-яку інформацію. Як і в житті, потрібно думати про наслідки того, що говориш.
• Пам’ятайте, що ваші профілі у соціальних мережах це ваше обличчя, і навіть якщо ваш профіль закритий, до нього завжди має доступ певне коло людей, які можуть розповсюдити чи не навмисно поділитися вашою інформацією.
• Перевіряйте! Ви маєте достеменно знати, кому надаєте інформацію, а також, як і з якою метою вона буде використана.
• Думайте! Чи варто розміщувати інформацію, якщо ви не знаєте, як її використають і чи це не зашкодить вам чи близьким?
• Перед публікацією інформації в мережі, пам’ятайте правило 4Б від Олени Черних: «Інформація, опублікована у відкритому доступі он-лайн, може стати доступною: Будь-де, Будь-кому, Будь-коли, і, на жаль, може бути використана з будь-якою метою».

Підвищуйте свої знання з безпеки в Інтернеті! #DNZOPL #DNZOPLNMR #ДНЗОПЛ  #ДНЗОПЛНМР