Справжній син свого народу й відчайдушний його захисник

Справжній син свого народу й відчайдушний його захисник

1938 року  6 січня, на Вінниччині народився Василь Стус.  Він – непересічна особистість, що стала символом непохитності своїх переконань.  Про нього говорили «Справжній син свого народу й відчайдушний його захисник», саме так називається ювілярня книжкова викладка, підготовлена бібліотекарями ліцею,  де представлені як збірки його поезій, так і книги про нього, які допоможуть вам більш глибоко познайомитися з внутрішнім світом поета  й відкрити деякі факти з його життя.

А також для вас ми підготували  цікаві факти про поета:

–   Василь Стус  промотував українську мову, коли це ще не було трендом. На  своїх уроках він розповідав учням історії з минулого України й читав власні поезії. Так діти  мали змогу постійно чути від нього українську мову і не втрачали до неї інтересу.

– Захищав політв’язнів. Всі хоча б раз в житті чули його фразу: “Хто проти тиранії — встаньте”. Її Стус вигукнув на повний голос під час прем’єри стрічки Параджанова “Тіні забутих предків” у кінотеатрі “Україна”, коли Іван Дзюба оголосив про арешти української інтелігенції.

– Писав таборові “блоги”. Так останні тексти поета  називає автор книжки “Справа Василя Стуса,  Вахтанг Кіпіані “. У них Василь Стус висловив власні роздуми про життя та розповів історії людей, які разом із ним відбували покарання. А, щоб тексти не помітили наглядачі табору, він писав їх дрібним почерком на тонких смужках технічного паперу. Врятувала ці 16 нотаток дружина литовського політв’язня Баліса Гаяускаса Ірена – вона на собі вивезла тексти Стуса на свободу, які згодом їх видали під назвою «З таборового зошита».

– Навчав і виховував сина дистанційно. Через арешти Стус був із сином лише в його ранньому дитинстві та 9 місяців між першим і другим ув’язненням, але незважаючи на це продовжував займатися вихованням сина дистанційно, даючи поради  в листах. Ось деякі з них :

“Ти повинен мати міцне тіло. Для цього тобі потрібно: розвивати ноги (вони в тебе слабкі), виправляти поставу (ти горбишся). Допомагати мамі в домашній роботі”.

“Вчи англійську мову — разів у 5 вивчай більше слів, ніж дають у школі”. “Візьми собі за правило: завше бути справедливим, спокійним, розважливим, мужнім”.