Журба здоров’я відбирає, а радісна думка- прибавляє!

Журба здоров’я відбирає, а радісна думка- прибавляє!

Саме під таким девізом проводився у ліцеї загальнообласний тиждень безпеки життєдіяльності.

Усебічна повнота людського життя обумовлюється здоров’ям. Насолода життям припускає наявність здоров’я. Наше здоров’я залежить від безлічі причин, в основі яких так чи інакше лежать соціально-психологічні закономірності. Основними, визначальними факторами здоров’я є:

− спосіб життя – 50 %;

− навколишнє середовище

– 20 %; − генетичні (спадкові) фактори

– 20 %; − медичні фактори – 10 %.

Під час проведення тижня здобувачі освіти зрозуміли, те що людина повинна навчитися усвідомлювати і контролювати свою поведінку, емоції, думки, то вона зможе навчитися зберігати оптимальну вагу, гармонізувати сімейні й сексуальні відносини, рятуватися від звичок, що заважають повноцінно жити. Через пізнання і поліпшення психологічного складника здоров’я ми маємо шанс зміцнювати й удосконалювати саму людину та її здоров’я.

Психічне здоров’я забезпечується на різних, але взаємозалежних рівнях функціонування: біологічному, психологічному і соціальному. Здоров’я на біологічному рівні передбачає динамічну рівновагу функцій усіх внутрішніх органів та систем, їхнє адекватне реагування на вплив навколишнього середовища. Здоров’я на психологічному рівні пов’язане з особистістю людини. Відповідно до формулювання Всесвітньої організації охорони здоров’я, людське здоров’я – це не просто відсутність хвороби, а повне фізичне, душевне та соціальне благополуччя. У світлі цього формулювання людина є автором власного здоров’я, а в справі його збереження вона виконує основну роль, що визначається зрілою самосвідомістю індивіда й повагою до свого єства. Останнє виражається гармонійною стратегією поведінки, що прийнято називати ― здоровим способом життя. Отже, дбаймо про свій емоційний стан, контролюймо його, щоб бути здоровим!