«Профілактика гепатиту А».

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надало інформацію для обізнаності учасників освітнього процесу, а саме статті «Короста: причини зараження, профілактика» та «Профілактика гепатиту А».

Профілактика гепатиту А

Гепатит А – захворювання печінки вірусного походження. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується імунітет до хвороби.

Гепатит А передається фекально-оральним шляхом. Тобто можливо заразитись через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. В домашніх умовах захворювання найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук. Також може передаватись при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це: підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, сеча стає темнішою, пожовтіння шкіри і білків очей.

У дітей до 6 років дуже часто відсутня симптоматика, а жовтуха розвивається лише у 10%. У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються в осіб, яким понад 65 років.

Іноді відбуваються рецидиви. Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає одужання. Інкубаційний період гепатиту становить 14–28 днів.

Основні фактори ризику – погані санітарні умови, відсутність очищеної води, приймання рекреаційних препаратів, проживання з інфікованою людиною, сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А, поїздки в райони з високою епідемічністю.

Профілактика гепатиту А включає:

1. Дотримання правил особистої гігієни. Обов`язкове миття рук з милом перед приготуванням та споживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

2. Споживання кип’яченої питної води. Перед вживанням кип’ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їй відстоятися.

3. Миття під проточною водою фруктів та овочів.

4. Відмову від самолікування. Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування. Також існує вакцина, яка може надати додатковий захист від захворювання.

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

В Кіровоградській області