Педагогічна спадщина Василя Сухомлинського

Педагогічна спадщина Василя Сухомлинського

В ліцеї 31 жовтня 2023р. відбувся онлайн психолого-педагогічний семінар на тему «Педагогічна спадщина Василя Сухомлинського та становлення педагогіки партнерства». На семінарі виступили методист Тетяна Барановська та практичний психолог Ольга Акацатова. Захід був проведений з нагоди відзначення та вшанування 105-річниці від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського.

Тетяна Барановська у своєму виступі висвітлила питання щодо спадщини Василя Сухомлинського в педагогічній сфері: унікальність його ідей, популярність, визнання. Наголосила на основних принципах педагогіки Василя Сухомлинського: виховання через любов і довіру, індивідуалізації навчання, розвитку творчих здібностей. Звернула увагу на інноваційні методики, запроваджені В.Сухомлинським: методи «родинного кола», система імітаційно-рольових ігор, метод проектів та зупинилася на соціальному впливі, значеннях спадщини В. Сухомлинського та становленні педагогіки партнерства: взаємодія вчителя та учня, партнерство з батьками, співробітництво в команді.

Про Василя Сухомлинського як надзвичайну багатогранну людину, талановитого педагога, дослідника та психолога, якого по праву можна вважати «психологізатором» педагогічної діяльності того часу, розповіла Ольга Акацатова, яка наголосила про важливі і актуальні аспекти навчання та виховання молоді, а саме про унікальну систему розвитку особистості учня, що створив В.О. Сухомлинський, яка охоплює всі вікові групи, змістовно й методично об’єднує урочну та позаурочну діяльність, залучає до цього процесу всіх учасників освітньої діяльності і все це базується на глибокому і все сторонньому знанні психологічних закономірностей і механізмів розвитку особистості.

Учасники семінару по новому поглянули на унікальну педагогічну спадщину видатного українського педагога Василя Сухомлинського.