Вчимося розпізнавати фейки

Вчимося розпізнавати фейки

Щодня відбуваються безліч подій, у вир яких потрапляє велика кількість людей. Кожному відведена своя роль. Одні чесно роблять свою роботу, другі висвітлюють це у медіа, а є такі, що навмисно спотворюють події, щоб дезорієнтувати та підбурити населення. Пропаганда, фейки, маніпуляції – все це з великою швидкістю розповсюджується у соціумі кожної хвилини, кожного дня і протистояти цьому майже не можливо. Але навчитися розпізнавати неправдиву інформацію, бути уважним і вчитися критично мислити можливо.

Завдяки грі «365о за школою медіаграмотності», яка розроблена командою Академії української преси, наші учні отримали можливість підвищити свій рівень інфо-медійної грамотності.  Мета гри – розвинути навички критичного мислення.

Першими учасниками гри стали учні другого курсу групи К-33, які з легкістю впоралися із поставленими завданнями та передали далі естафету групі К-32. В рамках тижня інформатики «У вирі інформатики» учні третього курсу провели журналістське розслідування і, на прикладах, мали змогу побачити, як створюється фейкова інформація. Завдання учасників полягало у тому, щоб, взявши на себе роль журналістів, знайти достовірний фактаж новин, виявити джерела інформації інших учасників і зберегти у секреті своє власне. Під час журналістського розслідування учні на простих прикладах вчилися аналізувати інформацію під кутом 360о.