Світло у темряві

Світло у темряві

Щороку 27 січня вшановується пам’ять жертв Голокосту. Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/60/7. В 1945 році цього дня війська Першого Українського фронту звільнили в’язнів одного із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау.

«Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…» – таке формулювання міститься в резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 2005 року.

Однак, повномасштабне вторгнення, розпочате росією в Україні 24 лютого 2022 року, показало, що пасивна пам’ять про злочини геноциду не є запобіжником від їхнього повторення.

Отже, сучасникам слід потроїти зусилля, для поширення правди про геноциди, щоб уникнути їх нового й нового повторення. А що краще зберігає історію в нашій пам’яті як історія записана на папері. Саме тому, в бібліотеці ліцею напередодні цього дня, було проведено презентацію тематичної книжкової виставки про Голокост «Світло у темряві», для учнів групи КР-1. Учні дізналися про причини Голокосту, історії людей, що вижили, та людей, що загинули в ті темні часи, й зробили висновок, що світло яке йде від людини загасити не вдасться нікому.