Весняний благоустрій – не привід спалювати залишки рослинності

Весняний благоустрій – не привід спалювати залишки рослинності

З настанням весняної пори люди починають метушитись на власних подвір’ях та присадибних ділянках – обрізання дерев та кущів, прибирання бадилля, чагарників, торішнього листя тощо. Поруч з цим активізується й «народний» метод утилізації такого сміття – спалювання. Як наслідок, щільна завіса диму огортає вулиці та населені пункти в цілому, стає неможливо дихати чистим повітрям та перебувати надворі.

Така безвідповідальна діяльність спричинює ряд вкрай важких наслідків як для довкілля, так і самої людини. Зокрема під час спалювання рослинності, на якій накопичився пил та інші шкідливі речовини (наприклад, викиди автомобілів та підприємств), в повітря виділяється дим з частинами оксиду азоту, вуглецю, чадного газу та сполуками важких металів. До того ж разом із рослинами до багаття може потрапити інше сміття, яке збільшує небезпеку для здоров’я. У результаті серед людей збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів, серцево-судинної системи та алергічних реакцій.

Варто пам’ятати, що навесні рослинні залишки здебільшого вологі, а тому замість їх швидкого горіння виникає тління, яке стає причиною утворення бензопірену – речовини, що здатна викликати онкологічні хвороби.

Деякі люди вважають, що випаливши навесні суху траву пришвидшать ріст нової. Але це міф, через який лише збільшується ймовірність нищення флори й фауни. Зокрема під час горіння рослинності можуть гинути корисні комахи, які ще не прокинулись після зими чи ґрунтотворні мікроорганізми. А у випадках вже неконтрольованого перекидання вогню на лісові масиви, поля, полезахисні лісосмуги – гине вся екосистема (дикі тварини, місця гніздівлі птахів, дерева та чагарники).

Також спалювання рослинних решток призводить до збідніння ґрунту, нищення насіння трав’яних рослин, негативно впливає на кореневу систему дерев та кущів.

То що ж робити з зібраним листям, травою чи гіллям?

Існує декілька найпоширеніших методів. Так із решток листя, трави та бадилля можна зробити компост, який стане справжнім добривом для ваших сільськогосподарських чи декоративних рослин. Для утилізації різних чагарників, зрізаного гілля та невеликих стовбурів дерев у деяких громадах області використовують спеціальні подрібнювачі. Серед варіантів є й звичайне вивезення рослинності на полігон для твердих побутових відходів.

Тож турбуючись про благоустрій території не забувайте за збереження довкілля, свого здоров’я та здоров’я інших громадян.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області