Рекомендує майстер виробничого навчання
Полтавець Тетяна Афанасіївна
Модні крупи для healthy – меню
Кус-кус, кіноа, спельта зараз в тренді, меню ресторанів, кафе майорять апетитними стравами з цими крупами, але для багатьох самі назви «кіноа», або «спельта» є екзотичними, мало хто про них знає.
Кіноа – крупа відрізняється насиченим смаком, яскравим виглядом та своєю корисністю. Вона містить жирні кислоти Омега-3 і є потужним антиоксидантом. Кіноа за своїм складом схожа з материнським молоком, чудово насичує організм білком та є прекрасною альтернативою м’ясу. Тому вона є фаворитом веганів. Кіноа оригінальна тим, що має різні кольори: біла, чорна, червона. Використовуючи зерно, можна грати з кольором на свій смак. А от чомусь забута, яка зараз переживає друге народження спельта – це дика пшениця, прародителька пшениці сьогоднішньої. В наш час спельта вирощується без нітратів. Вона містить мінімум глютена.
Кус-кус – пшенична крупа. Історично її готували з проса. В наш час найбільш розповсюджений кус-кус з манної крупи, які отримують з твердої пшениці. Зовні нагадує круглий рис, діаметром крупинок -1-2 мм.
Пропоную рецептуру популярного нині салату Табуле, який готую його не з кус-кусом, а з кіноа.
Салат Табуле з кіноа
Інгрідієнти вага, г
Кіноа 100
Чорні родзинки 25
Бальзамічний оцет 100
Зерна гранату 30
Сіль за смаком
Томати черрі 60
Огірок 50
Листя бебі-салату
Петрушка 15
Кінза 15
М’ята 5
Зелена шнід-цибуля 5
Для заправки:
Оливкова за смаком
Сік лайма за смаком
Сіль за смаком
Для родзинок:
Чер. виногр.без кіст. 30
Червоне вино 100
Бальз. оцет 100
Для прикрашання:
Прор. зел. горошок 5
Спосіб приготування
Родзинки завакумувати з бальзамічним оцтом та вином на 2 доби, потім на слабкому вогні довести до кипіння та готовити поки не випариться оцет, поставити в духову шафу, висушувати при t 60º до повного випаровування вологи. Кіноа прогріти в каструлі з оливковою олією, посолити, залити гарячою водою, довести до кипіння та варити на слабкому вогні 10-20 хвилин. Зняти з вогню, дати крупі настоятися, охолодити. Томати черри, огірок та шнід-цибулю нарізати, перемішати з кіноа, рештою інгредієнтів. Заправити оливковою олією та соком лайма. Довести до смаку. Зверху викласти підговленні родзинки, зерна гранату. Прикрасити проростками зеленого зеленого гороха або другим мікрогрином.