ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА ДОВГОЛІТТЯ
Здорове харчування допомагає людині зберігати працездатність, уникати різних захворювань, підтримувати нормальну вагу, збільшити тривалість життя. Щоб організм отримував всі необхідні поживні речовини і повністю їх засвоював треба знати основні правила здорового харчування. Не потрібно відмовлятися від улюблених продуктів і навіть можна дозволяти собі ласощі. Головне, не забувати про почуття міри і баланс поживних речовин.
Основні поради:
- Вживайте лише натуральні продукти
Напівфабрикати, продукти з безліччю консервантів, барвників, підсилювачів смаку не вписуються в систему здорового харчування. Адже така їжа уповільнює обмін речовин і заважає виводити токсини.
- Вживайте менше рафінованих продуктів
Очищені продукти позбавлені такого важливого компонента, як клітковина, яка необхідна для роботи травних органів, тобто, замість білого хлібу – обирайте цільнозерновий, а замість білого рису – бурий. Звичайний рафінований цукор можна замінити медом.
- Вживайте більше білку
По-перше, білкова їжа дає довге відчуття ситості. По-друге, багата незамінними амінокислотами. До таких продуктів відносяться різні види м’яса, кролик, перепілка, риба і морепродукти, тріска, окунь, креветки, кальмари, морські гребінці тощо.
- Їжте фрукти і овочі щодня
Намагайтеся щодня з’їдати не менше 300 грамів свіжих овочів і 300 грамів свіжих фруктів. Найпростіше брати з собою на роботу порізане на часточки яблуко або грушу.
- Використовуйте рослинні олії
Рослинні олії – це найкраще джерело незамінних жирних кислот. Для прикладу, завжди тримайте на кухні льняну, кунжутну та оливкову олію.
- Дотримуйтеся режиму
Занадто рідкісні прийоми їжі так само шкідливі, як і постійні перекуси. Намагайтеся робити 3-4 прийоми їжі в день.
- Обмежте швидкі вуглеводи
Цукор з солодощів і хлібобулочних виробів швидко всмоктується в кров і моментально піднімає рівень глюкози. Слідом за цим слід настільки ж стрімке її зниження, і ви знову відчуваєте почуття голоду. До того ж такі різкі коливання цукру негативно відбиваються на роботі організму.
8.Зменшіть кількість солі
Звичайну кухонну сіль краще замінити на морську. У кухонної солі тільки два мікроелементи – натрій і хлор, тоді як в морській їх налічується до 90 мікроелеменгтів. І звичайно, потрібно намагатися поступово знижувати споживання солі. Зовсім відмовлятися не потрібно. Однак надлишок солі викликає затримку рідини в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску.
9. Пийте воду
Потрібно випивати не менше 1,5-2 літри води щодня. Пам’ятайте, що кава і соки не замінюють воду.
10. Готуйте їжу правильно Мінімальна теплова обробка – запорука збереження цілісної структури продуктів. Наприклад, крупу або макарони можна варити всього кілька хвилин. Для м’ясних і рибних продуктів найбільш підходящими способами вважаються варіння, приготування на пару, запікання в духовці. А от від смаження чи фритюру варто відмовитись взагалі.