Що то за звір QR-код?

Що то за звір QR-код?

Протягом останнього часу QR-коди стали набирати велику популярність завдяки простоті їх використання, а також бурхливому розвитку смартфонів, як пристроїв для зчитування та розпізнавання закладеної в даних кодах інформації. Мабуть, вам неодноразово на очі потрапляли графічні піксельні коди, які розміщують на рекламних буклетах, у транспорті, на вітринах чи у супермаркетах. А чи знаєте, що такі зображення надають безліч можливостей? Перед тим як відповісти на це питання, хотілося б коротенько нагадати, або розповісти для тих хто не знає, що представляє із себе QR-код, ким і коли він був розроблений і для чого потрібен.

Що таке QR-код

QR-код (з англійської Quick Response Code «швидкий відгук») – це графічне зображення, в якому зашифрована певна інформація, посилання на сайт чи окрему його сторінку.

Такі графічні позначки є вдосконаленням лінійних штрих-кодів. Однак на відміну від них, QR-коди дозволяють отримати миттєвий доступ до будь-якої інформації з мережі інтернет за допомогою смартфонів.

Принцип такого кодування було створено японською компанією Denso-Wave в 1994 році. Такі коди спершу призначалися для потреб машинобудування, наразі вони використовуються практично повсюдно.

Чому це зручно

Із залученням QR-кодів можна зашифровувати та отримувати швидкий доступ фактично до будь-якої інформації у мережі Інтернет: відео на YouTube, певної геолокації на Google картах, e-mail, посилання на сторінку профілю у соціальних мережах, аудіофайл, книгу тощо. Або у такий спосіб може бути закодовано невеличкий текст чи номер телефону, який можна «зчитати» навіть без доступу до мережі Інтернет.

Переваги використання QR-кодування:

швидко: дозволяє отримати миттєвий доступ до закодованої інформації;

зручно: вміщує великі об’єми відомостей у невеликому зображенні (4296 символів, а це більше, ніж 2 аркуші машинописного тексту);

просто: розміщувати код можна на будь-якій рівній поверхні (аркуш, стіна, підлога, бетоноване шкільне подвір’я тощо).

Інструменти для сканування та генерації (створення)  QR-кодів

На сервісах Google Play та App Store можна знайти безліч програм, які створенні для сканування та створення QR-кодів.

А також можна генерувати (створювати) коди без смартфону, тобто Online, але на жаль зчитувати коди можливо тільки за допомогою гаджетів.

Як це можна використати

Як виявилося на практиці, користуватися QR-кодом легко, швидко і в деяких випадках корисно. Крім традиційного використання даних кодів можна знайти їм і незвичайне застосування. Наприклад, зізнатися в коханні, закодувавши своє послання на одному з сайтів генераторів QR-коду.

Їх нескладно знайти в Інтернеті. Відкрийте свій улюблений пошуковик Google і введіть у рядок для запиту фразу «генератор QR-коду». Натисніть клавішу введення (Enter) на клавіатурі і вибирайте будь-який сайт. Після цього вам залишається тільки ввести текст для кодування і натиснути кнопку «Створити код». Або використовуйте завантажену програму на ваш гаджет із сервісів Google Play чи App Store.

Звичайно якщо педагог цікавиться сучасними технологіями та намагається максимально залучати їх у освітній процес, то QR-коди також можуть урізноманітнити навчальний процес наступним чином:

  • кодування посилань на домашні завдання чи практичні роботи (наприклад, якщо їх виконання передбачає використання гугл-форми, гугл-диску тощо);
  • проведення квесту, підказки до кожної схованки якого будуть зашифровані у вигляді відповідного QR-коду;
  • організація виставки у кабінеті чи коридорами ліцею, інформацію до експонатів якої можна отримати після сканування відповідного QR-коду.
  • розміщення коридорами ліцею відповідних кодів, кожний з яких буде містити посилання на непересічні факти, цікаві статті тощо;
  • розміщення кодів на підручниках чи книгах у бібліотеці з посиланнями доступу до електронної версії відповідного видання.