Зелений Суперфуд

Зелений Суперфуд

Що потрібно знати про брокколі і як її готувати

Із закінченням тепла свіжих овочів стає все менше, але, на щастя, в цей час настає сезон брокколі – продукту, про користь якого ходять легенди.

Користь брокколі: факти

100 г брокколі містять 55 ккал. Брокколі – чудове джерело вітамінів К і С, хороший джерело фолієвої кислоти, каротенодіов, калію, клітковини. Також брокколі містить вітаміни В1, В2, В3, В6, залізо, магній, калій і цинк. Калій – мінерал і електроліт, необхідний для функціонування нервів і скорочення серця.  Але це ще не все. Ми не звикли думати про овочі, як про джерело жирів омега-3, але, не дивлячись на те, що їх в брокколі обмежена кількість, цей рівень все ще може грати важливу роль в раціоні.

Яка брокколі корисніше – сира або приготована?

Встановлено, що варена і приготована на пару брокколі найкраще підходять для збереження антиоксидантних властивостей. Однак термічна обробка руйнує вітамін С. Сира брокколі найкраще зберігає рівень сульфорафана – протиракової і протимікробної речовини. Іншими словами, вживаєте ви брокколі в сирому вигляді або вареному, це важливий компонент збалансованого, корисного у період авітамінозу, харчування.

Як вибрати брокколі

Перш за все, потрібно правильно вибрати качан. Овоч повинен бути свіжим – мати рівний зелений колір, без жовтизни, синяви, темних плям, та мати щільні зелені суцвіття.

Як вживати

В їжу вживають суцвіття брокколі. Їх можна використовувати в салат і страви в сирому або приготованому вигляді, або ж приготувати з них крем-суп, додавати в начинку кішів і інших пирогів, а також в смузі.

Спробуйте приготувати такі страви.

Омлет з броколі

Розберіть качан брокколі на невеликі суцвіття. У пательню влийте на ½ води. Закип’ятіть воду і розкладіть в ній в один шар суцвіття капусти. Готуйте під кришкою 1-2 хвилини. Злийте воду, додайте вершкове масло і влийте суміш яєць з молоком. Посипте тертим сиром. Далі готуйте і подавайте, як звичайний омлет.

Брокколі з часниковим соусом

Відваріть брокколі або приготуйте на пару. Пропустіть через прес 1-2 зубчики часнику, посоліть, приправте чорним перцем і змішайте зі 50-100 мл оливкової олії. Заправте брокколі часниковою заправкою і подавайте. За бажанням ароматизують заправку кунжутним маслом і використовують замість солі соєвий соус.