Як продовжити життя шипованим покришкам

Як продовжити життя шипованим покришкам

Декілька помилок водія, через які з шин вилітають шипи.

Така гума призначена тільки для експлуатації з шипами, і якщо вони повилітали, то їздити на ній вкрай небезпечно — значно погіршується зчеплення з дорожнім полотном і збільшується гальмівний шлях. Якщо на покришці залишилося 40% шипів від початкового кількості, то використовувати її вже не рекомендується.

Пробуксовування

Насамперед, такі шини псуються від сильного пробуксовування при старті та розгоні на льоду або асфальті. Всупереч розхожій думці, під час гальмування шансів втратити їх набагато менше, ніж при прослизанні коліс під час прискорення. Втім, краще уникати будь-якого ковзання.

Але найнебезпечніше в даному випадку — старт з місця c інтенсивним пробуксовуванням на голому асфальті. Так що розганятися на шипованій гумі краще плавно й акуратно.

Паркування на асфальті

Чим більше водій крутить кермо, стоячи на місці, тим сильніше ризикує залишити на асфальті шипи. Невипадково взимку на підземних стоянках з твердим покриттям, де машини маневрують на обмеженій площі, під ногами можна знайти чимало округлих подряпин разом з шипами. Так що в процесі паркування найкраще орудувати штурвалом тільки під час руху.

Порушення тиску

Тиск у зимових шинах завжди має бути в нормі у тому числі й тому, що у зворотному випадку високий ризик випадіння шипів. Адже ці металеві елементи призначені для експлуатації при строго певній жорсткості покришок, яку забезпечує тільки заданий виробником регламент. Нехтувати цим не варто.

Порушене балансування

У разі неправильного балансування коліс забезпечується нерівномірна пляма контакту з дорожнім покриттям. У зв’язку з цим на певну частину шипів доводиться посилене навантаження, чому вони деформуються і від’єднуються. Чим сильніше порушене балансування і вище швидкість, тим гірше для гуми.

Перегрів

Використання зимової гуми в теплий сезон також не обіцяє нічого хорошого. А якщо ще водій відрізняється азартною манерою їзди, під час якої шиповані покришки перегріваються швидше, то довго вони точно не проживуть. Адже склад таких шин ніяк не розрахований на високі температури, і шипи в таких екстремальних умовах там довго не затримуються.