Барельеф

Барельеф

Все частіше люди намагаються прикрасити свій будинок оригінально і незвично. Вибравши для обробки приміщення барельєф, ми тим самим оформимо кімнату в унікальному стилі. Всі роботи виконуються в одиничному екземплярі, тобто подібного не буде більше ні в кого.

Барельєф – це скульптурне, об’ємне зображення, що наноситься гіпсовими складами на стіну, та один з видів скульптурних рельєфів, які виступають над поверхнею фону не більше, ніж на половину свого об’єму.

          Кожному хоч один раз в житті хочеться відчути себе в ролі художника, створити що-небудь таке, красиве і незвичайне. І якщо ви не маєте спеціальної художньої освіти, це не означає, що пробувати себе в інших творчих починаннях не варто. Навпаки, почавши що-небудь створювати, ви вже потім просто не зможете зупинитися, настільки це захоплююче і цікаво. А якщо ще щось було створено вашими руками, то і цінується воно набагато дорожче, ніж магазинна штампування.

Інструмент для барельефа

Шпателя

Цей інструмент добре знайомий штукатурам-обробникам, так як за частиною своєї роботи вони щодня мають з ними справу. Для створення барельєфа будуть потрібні шпателі невеликого розміру, обов’язково з нержавіючої сталі.

Різаки

Інструмент для вирізки дерев’яних виробів дуже навіть стане в нагоді для вирізування барельєфа. У наборах продаються різні за формою, діаметру і розміру різачки які добре ріжуть скульптурний висохлий розчин.

Мастихіни

Наступний інструмент для барельєфа – це мастихіни. Ці маленькі кельми художники використовують для нанесення дуже густої фарби на полотно, але і нам ліпникам даний інструмент дуже навіть стане в нагоді. Різновидів мастихінів велика кількість, розрізняються за формою, розміром ну і, звичайно ж – ціною.

Стеки

Дуже часто потрібно в барельєфі вирізати дрібні виїмки, промальовувати тонкий рельєф та ін., Для цього ми використовую металеві стеки. Кожен стек має з двох сторін різний накінечник для різних дій, і який для чого можна зрозуміти тільки на досвіді ліплення і різання.

Ось основні інструменти, які знадобляться для ліплення барельєфа. Крім усього перерахованого нерідко потрібні спонжі (або звичайна губки), наждачний папір і кисті. Залишається тільки накидати ескіз барельєфа і починати творити!

  Технологія барєльєфа

Створення барельєфа на стінах в квартирі (або на аркушах ГКЛ, якщо барельєф буде збірним) поетапно здійснюється наступним чином:

• Базова поверхня очищається від старої обробки, вирівнюється з точністю не гірше 2 мм / м, ґрунтується і покривається базовим складом або будь-якою декоративною штукатуркою. ГКЛ під збірний барельєф вирівнювання не вимагає;

• По базовому покриттю наводиться фонова фактура: поролоновим або ворсистим валиком, «прошльопуваням» поролоном або войлоком. На цьому ж етапі проводиться тонування основи. Якщо базове покриття – декоративна штукатурка, наведення фактури і тонування не потрібно;

• Тим чи іншим способом формується рельєф. Під час формування рельєфу можливе тонування аналогічно такому ж для основи;

  • При необхідності рельєф при повному висиханні фарбується поверху. Зручно поверхневе фарбування робити спеціальними фарбами для гіпсової ліпнини – вони тут же розтушовують в дуже тонкі полутони вологою губкою. Більш різкі колірні переходи дадуть акрилові фарби;
  • Повністю висохлий рельєф покривається бутадієн-будівельним латексом (продається в будівельних магазинах). Фарби на висохлої гіпсової ліпнини блякнуть, як на фресках, а обробка латексом відновлює їх кольору;

          • Через 1-2 тижні, щоб надлишки латексу повністю вбралися і випарувалися, готовий рельєф за потребою лакується акриловим лаком.