Вивчення предмета «Охорона праці» в ліцеї

Вивчення предмета «Охорона праці» в ліцеї

Вивчення основ охорони праці у складі предмету „Охорона праці” в Державному навчальному закладі «Олександрійський професійний ліцей» проводиться з метою поліпшення стану охорони праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням під час виробничого навчання та виробничої практики наших учнів.

Учні повинні знати, які вони мають права та обов’язки з охорони праці, які  заходи  проводити, щоб запобігти травматизму, виникнення пожежі  іншої надзвичайної ситуації, які безпечні методи праці потрібно застосовувати та як надати першу допомогу  від нещасних випадків.

          Під час вивчення розділу 6 «Надання домедичної допомоги при нещасних випадках»  у групі Кр-1 з професії «Кравець» для підвищення ефективності уроку,  формування в учасників освітнього процесу  позитивного настрою, пізнавального інтересу та кращого засвоєння нового матеріалу було запропоновано нова схема робота. Спочатку учасники освітнього процесу опановують  теоретичний матеріал використовуючи презентацію та дидактичний  матеріал, потім переглядають навчальний фільм про надання домедичної допомоги при закритих, відкритих переломах, кровотечі. Вже після перегляду фільму учні з викладачем, користуючись натуральними зразками (медична шина, джгут) вчилися зупиняти умовну кровотечу та мобілізувати перелом, а потім без супроводу (допомоги) викладача самостійно надавали домедичну допомогу один одному.  

          Опановуючи крок за кроком новий матеріал, учасники освітнього процесу показали позитивні результати.           Навчання здобувачів освіти з питань охорони праці проводиться в ліцеї  як традиційними методами, так і з використанням сучасних форм організації навчання, а також з використанням технічних засобів навчання.