Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Зараз усі говорять про короновірус та не потрібно забувати, що в світі нажаль є багато інших недуг від яких гинуть багато людей. Однією з таких недуг є туберкульоз . Всесвітній  день боротьби проти туберкульозу відзначається щороку 24 березня тому  , що саме цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування цієї небезпечної недуги.

Метою цього дня є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля по ліквідації цієї хвороби. В даний час одна третина світового населення інфікована туберкульозом. Організації і країни, що борються проти туберкульозу, проводить цей День з метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики та лікування.  

Вашій увазі деякі факти про цю хворобу.

Туберкульоз  є однією з десяти провідних причин смерті в світі.

Понад 95% випадків смерті від туберкульозу відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

60% загального числа випадків хвороби доводиться на шість країн, серед яких перше місце займає Індія, а за нею йдуть Індонезія, Китай, Нігерія, Пакистан і Південна Африка.

Туберкульоз є однією з провідних причин смерті людей з ВІЛ/СНІД.

З 2000 року захворюваність на туберкульоз знижувалася в середньому на 1,5% на рік. Для досягнення контрольних показників на 2020 рік, передбачених Стратегією по ліквідації туберкульозу, ці темпи зниження необхідно прискорити до 4-5% на рік.

Одне із завдань в галузі охорони здоров’я в рамках нещодавно прийнятих Цілей в галузі сталого розвитку полягає в тому, щоб до 2030 року покінчити з епідемією туберкульозу.

Так що ж це за недуга і як її розпізнати?

Туберкульоз це- інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу. Передається переважно повітряно-крапельним шляхом. У 90% випадків туберкульоз вражає легені. Однак, це захворювання може ушкодити нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишківник, шкірні покриви, статеві органи тощо.

Симптомами недуги є:

Кашель, що триває понад 2 тижні.

Підвищена температура, що не спадає понад тиждень.

Утруднене дихання.

Біль у грудях.

Поганий апетит, слабкість.

Втрата ваги.

Підвищене потовиділення.

Кровохаркання. Тож бережіть себе і будьте здорові.