УВАГА, КОРОНАВІРУС! ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ

УВАГА, КОРОНАВІРУС!

ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ

Служба охорони праці ліцею повідомляє, що Управління Держпраці впровадило новий сервіс на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.

ЯК ЗАХИСТИТИ ПРАЦІВНИКІВ ВІД КОРОНАВІРУСУ

Що допомагає зберігати спокій та порядок у надзвичайних ситуаціях? Чіткий план дій. Лідер — чи то командувач в армії, чи капітан корабля, чи керівник підприємства — має в критичні моменти заряджати команду впевненістю. А впевнений той, хто знає, що робити.

Що зробити роботодавцю, щоб убезпечити працівників від зараження коронавірусом на роботі?

1. Поділитися з працівниками достовірними знаннями про коронавірус та планом захисту від нього, відповісти на запитання, роздати шпаргалки.
2. Забезпечити працівників засобами гігієни та дезінфекції.
3. Запровадити чіткий режим провітрювання та прибирання.
4. Відпускати додому працівників з ознаками хвороби.
5. Не пускати на роботу хворих та потенційно інфікованих.

 Завдання роботодавця — створити безпечні умови праці. Атака нового коронавірусу — випробування не лише людського імунітету, а й здатності швидко організувати захисні заходи.

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КОРОНАВІРУС

 Інформації про новий вірус у ЗМІ аж забагато. Головне, що варто знати: хвороба, яку він спричиняє, виліковна. У 80% інфікованих хвороба проходить у легкій формі. Не вдається одужати 3—3,5% хворих. Здебільшого це літні люди з хронічними захворюваннями.     Передається вірус переважно контактним шляхом — потрапляє на слизові оболонки носа, очей та рота через руки або інші предмети, наприклад хустинку, рукавички.

ОСНОВНІ ДАНІ ПРО КОРОНАВІРУС:

Назва вірусу 2019-nCoV (або SARS-CoV-2)
Назва хвороби COVID-19
Шляхи передачі Контактний, крапельний
Інкубаційний період 2—14 днів
Вакцина Наразі не існує
Лікування Симптоматичне
Симптоми Гарячка, кашель, ускладнене дихання

Вакцин та ліків від COVID-19 ще не винайшли, але над їх розробкою працюють вчені. Лікування наразі — симптоматичне. Натомість в Україні є швидкі тести на SARS-CoV-2. Їх можна використовувати вже на четверту добу після появи симптомів. Результат готовий за 10 хвилин.

МОЗ пообіцяло лікувати хворих на COVID-19 коштом держави.

ЯК ПРОВЕСТИ ПРОФІЛАКТИЧНУ РОБОТУ

Наразі єдиний спосіб захиститися — це профілактика.

Потрібно забезпечити працівників засобами гігієни та дезінфекції — милом, антисептиками на спиртовій основі. Запровадити чіткий режим провітрювання через кожні дві години. Контролювати, як прибирають приміщення.

НАГОЛОСИТИ КОЛЕГАМ НА КЛЮЧОВОМУ ПРАВИЛІ «РУКИ — ВІДСТАНЬ — ОБЛИЧЧЯ»:

Часто мийте руки теплою водою з милом щонайменше 20 секунд чи обробляйте дезінфекційними засобами з вмістом спирту щонайменше 60%.

Уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель. Відстань — хоча б 1 м. Не торкайтеся очей, носа та рота немитими руками.

Правила прості, але саме вони разом з імунітетом працюють нашим щитом. Ці правила експерти сформували за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Використовуйте захисну маску.

ЯК ДІЯТИ, КОЛИ У ПРАЦІВНИКА Є ОЗНАКИ ХВОРОБИ

ВООЗ називає три основні симптоми респіраторного захворювання, спричиненого коронавірусом:

  • гарячка;
  • кашель;
  • задишка, тобто ускладнене дихання.

Ситуація. Працівник відчув перші симптоми хвороби протягом робочого дня.

Оперативне рішення. Ізолювати хворого від інших працівників, видати маску та відпустити  додому. Написавши  заяву з проханням установити неповний робочий день через погане самопочуття (на один день).

Робоче місце хворого працівника обробити дезінфекційним засобом, добре провітрити приміщення.

Потрібно документувати ситуацію. Не можна нехтувати цим. Коли відпускають хворого працівника посеред робочого дня, усного розпорядження чи домовленості замало. А раптом в дорозі з працівником через погане самопочуття станеться нещасний випадок? Держпраці може визнати, що він пов’язаний із виробництвом. Тоді роботодавцю доведеться розслідувати інцидент та компенсувати його наслідки. Підстава — статті 171, 173 Кодексу законів про працю України; пункт 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337.

ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО ПРАЦІВНИК ЗАХВОРІВ УДОМА

Ситуація. Працівник ще вдома зрозумів, що занедужав.

Рішення. Нехай працівник попередить про це телефоном безпосереднього керівника. Виходити на роботу з ознаками респіраторного захворювання неприпустимо.

Температура тіла 37,3 ºC — це перший сигнал, що потрібно залишитися вдома. Прийом жарознижувальних препаратів не лікує, а лише маскує інфікування.

ЯК ОФОРМИТИ. 

Потрібно прописати порядок дій хворого працівника та його керівника, наприклад, у правилах внутрішнього трудового розпорядку (ПВТР).

Зафіксуйте в ПВТР обов’язок працівників повідомляти керівників про хворобу та надавати закритий листок непрацездатності одразу після одужання:

ПРАЦІВНИКИ ЗОБОВ’ЯЗАНІ:

• повідомляти (по змозі — до початку робочого дня) безпосередніх керівників або відділ кадрів про причини відсутності на роботі письмово, засобами телефонного чи електронного зв’язку, іншим доступним способом. Якщо працівник не дотримався цієї вимоги, складають акт про відсутність працівника на робочому місці;

• надавати листок непрацездатності до відділу кадрів першого робочого дня після закінчення тимчасової непрацездатності.

НАСАМКІНЕЦЬ

Обізнаність та поінформованість — найпотужніша зброя в сучасному світі. Дослухаймося до порад ВООЗ та МОЗ: дотримуємося гігієни та безпечної відстані від хворих, звертаємо увагу на сигнали власного організму та не нехтуємо зверненням до лікаря за симптомів респіраторної хвороби. І сподіваємося, що самопроголошений «вірусний король» недовго пробуде на троні.

Повна версія

Джерело: https://www.sop.com.ua/news/2546-nteraktivn-nspektori-prats-rozyasnyuyut-osoblivost-organzats-roboti-pd-chas-karantinu