Як легко навчитися читати креслення деталей

Як легко навчитися читати креслення деталей

Прочитати креслення деталі – означає визначити назву зображеної на ньому деталі, в якому масштабі її накреслено, з якого матеріалу вона має бути  виготовлена, які має форми, габаритні розміри та розміри окремих елементів, шорсткість поверхонь, оброблення, покриття.

Вимоги до чистоти поверхонь деталі

І так, що ми бачимо на кресленні цього валу? Червоним кольором виділено позначення шорсткості поверхні. Пригадаємо, що шорсткість поверхні – це сукупність нерівностей, що утворюють рельєф поверхні деталі. Для позначення використовують два параметри Ra та  Rz.

Від того яка шорсткість позначена на кресленні залежить який фінішний вид обробки вам необхідно виконати на розглянутої деталі. Наприклад, якщо брати це креслення, то поверхні де Ra 0,8 і 1,6 мкр необхідно шліфувати або застосувати токарний верстат для твердого точіння (після проходження термообробки), полірувати. Одиниці виміру даного параметра мікрометри (мкр).

В верхньому правому куті креслення синім кольором є позначення шорсткості Ra 6.3 (v). Якщо всі поверхні деталі повинні мати однакову шорсткість, її позначення вказують не на зображеннях деталі, а в правому верхньому кутку поля креслення. Скрізь де шорсткість поверхні не вказана вона повинна бути не більше 6,3 мкр.

Позначення розрізів на кресленні деталі

На цьому креслені власне ми бачимо літери А і Б які стоять біля вертикальних прогалин над і під стрілочками. Ці прогалини позначають початкову і кінцеву точку розрізу.

Уявіть, що цьому валу вам потрібно зробити два розрізи. Ви умовно ріжете його в двох місцях А-А і Б-Б.

Те що ми побачимо в розрізі показано у великій прямокутній рамці внизу креслення це види розрізів А-А і Б-Б. На нашому кресленні це всього лише два шпонкових паза, нічого цікавого і складного.

Позначення виносних елементів на кресленнях

Виносний елемент – додаткове окреме зображення (зазвичай збільшене) будь-якої частини предмета, що вимагає графічного та інших пояснень щодо форми, розмірів і інших даних.

Так на креслені цієї деталі є незначні виточки (заглиблення), які позначити на основному виді немає можливості, так як це буде занадто дрібно і не видно людському оку. На цей параметр звертати особливу увагу не варто, так як в основному це завжди стандартні канавки і виточки (фаски). Будьте уважні, буває що така виноска може показувати оригінальне виточення, яке може стати досить великою проблемою при виготовленні деталі і навіть проектування спеціального інструменту для отримання необхідної геометрії канавки.