Вергілій – улюбленець муз

Вергілій – улюбленець муз

15 жовтня народився найвидатніший поет епохи Публій Вергілій Марон, який  уславився не лише авторством безсмертної поеми «Енеїда», але й тим, що урочисто поховав муху – щоправда, з цілком раціональних міркувань: землі з похованнями не потрапляли під дію декрету про землю, і їх не могли конфіскувати…  Він прожив життя достатньо цікаве саме по собі. З деякими маловідомими та цікавими фактами з його життя ми вас зараз познайомимо.

Почав писати з шкільного віку– офіційно першим його поетичним твором стала… прижиттєва епітафія шкільному вчителеві,якого побили  камінням за звинуваченням у розбої.

У 15 років, загорнувшись у тогу дорослого чоловіка, Вергілій вирушив продовжувати освіту у Рим. 

Цікавився Вергілій  також медициною і математикою, а ще, за словами сучасника , «вів він також судову справу, але лише раз і лише одну» – очевидці стверджують, що Вергілій говорив занадто повільно, затинаючись, через що взагалі здавалося, що він не володіє предметом…

 Були й такі сучасники, які не лінувалися звинувачувати поєта у плагіаті. Особливо голосними були звинувачення у плагіаті з Гомера! Зазвичай він у таких випадкахговорив так: «Чому вони самі не спробують учинити таку крадіжку? Тоді вони зрозуміють, що легше у Геркулеса украсти палицю, ніж у Гомера вірш!»

Українцям Вергілій, , не чужий не лише через Котляревського. Його твори і Г. Сковорода, і С. Руданський, й І.Франко, і М. Зеров, і А. Содомора … Мало кому з письменників у світі вдавалося викликати у нащадків такі стійкі позитивні емоції. Йоготворчість пережила навіть його мову!