Софія Віталіївна Тобілевич

Софія Віталіївна Тобілевич

У жовтні 2020 році виповнюється 160 років з дня народження, славнозвісної акторки, письменниці, фольклористки Софії Віталіївни Тобілевич.

 Народилася вона на Вінниччині у збіднілій шляхетській родині, її дядьком по матері був Зиґмунт Сераковський – один із лідерів польського повстання 1863 року та знайомий Тараса Шевченка. У1883 року Софія Віталіївна розпочала свою сценічну діяльність, у цьому ж році вони із Іваном Тобілевичем одружилися. У різні роки жила у Новочеркаську і на хуторі Надія, виступала у складі труп Садовського, Саксаганського, у Театрі ім. Т. Шевченка в Києві, у Новому драматичному театрі ім. І. Франка Гната Юри (Черкаси). Закінчила акторську кар’єру  у 1935 році. Померла Софія Тобілевич у віці 92-ох років.

Талановита акторка, співачка, фольклористка на сцені була до 75 років, також збирала фольклор та писала пісні, однак найбільший її внесок в українську культуру – популяризація творчості її чоловіка Івана Карпенка-Карого та інших корифеїв українського театру. Видала легендарну збірку «Корифеї українського театру. Портрети. Спогади».

ЇЇ книга “Мої стежки і зустрічі” є  цінним джерелом для дослідників творчості Івана Карпенка-Карого. Софія Тобілевич створює образ живого драматурга з його сумнівами і переживаннями, розкриває деякі творчі секрети митця, історії та джерела написання драм. Стиль Софії Тобілевич ясний і поетичний, що яскраво демонструє її письменницький хист. Це робить Софію Тобілевич не просто дружиною видатного драматурга Карпенка-Карого, а самобутньою особистістю, яка зробила великий вклад в розвиток української культури.