«День той в пам’ятаємо завжди»

«День той в пам’ятаємо завжди»

День визволення України від фашистських загарбників ми повинні та будемо пам’ятати завжди. Відзначається він 28 жовтня. Його було засновано згідно указу президента України “Про день визволення України від фашистських загарбників” від 20 жовтня 2009 року.

          Звільнення України почалося із звільнення міст та селищ на східному Донбасі в грудні 1942 року, а остаточне звільнення українських земель розпочалося в ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943).

          У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, що налічували 2,3 мл. осіб протягом січня 1943 – жовтня 1944 років було проведено ряд блискучих наступальних операцій, серед яких були: Воронезько-Харківська, Донбаська, Чернігівсько-Полтавська, Корсунь-Шенченківська та Львівсько-Сандомирська. А Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року, завершила визволення України. 27 жовтня того ж 1944 року було звільнено Ужгород а 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.

          Ратний подвиг наших співвітчизників на всіх фронтах Другої Свтової війни відзначено найвищими нагородами. Серед них – 2072 удостоєні звання Героїв Радянського Союзу; 32 українці – двічі. Також орденами і медалями було відзначено близько 2 млн. 500 тис. воїнів-українців.

          В цей день ми низько вклоняємося і висловлюємо слова глибокої вдячності всім ветеранам, партизанам та учасникам Другої світової війни

Вклонися, моя Україно,

Тим людям величним і скромним,

Що в назвах фронтів титанічних

Пронесли наймення твоє.   Бажаємо всім нам добра, здоров’я та мирного неба!