РАДІОДИКТАНТ

РАДІОДИКТАНТ

Традиційно 9 листопада відзначається День української писемності та мови. Свято запроваджене президентським указом від 1997 року на честь Нестора Літописця. З нагоди свята учні ліцею брали участь у флешмобі та долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Головна мета диктанту не перевіряти знання і грамотність, а також, не ставити негативні оцінки. Головне — спонукати молодь говорити українською, удосконалювати свої знання й культуру мови. Цьогорічний радіодиктант національної єдності став ювілейним – 20-м за рахунком, який тривав 23 хвилини.

У проведенні були деякі особливості: текст прочитала відома актриса Римма Зюбіна, а написав його Іван Малкович, якого багато поколінь українців знають і як видавця, і як письменника.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який також писав диктант, сказав: «Прекрасний текст. Диктант непростий: дуже багато пунктуації, цікавих слів. Він справді був диктантом єдності, який об’єднав мільйони українців в усьому світі, тому дякую за таку прекрасну ініціативу, що відбувається вже удвадцяте». Максим Рильський свого часу написав слова, які актуальні й сьогодні: «Мова — втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови…» пам’ятайте це!