Сир. Який обрати?

Сир. Який обрати?

З сиром можна готувати багато смачних страв. Та не кожен знає, як правильно вибрати сир, який сир для чого використовується. В цьому питанні варто бути обізнаним, адже призначення сирів різне – деякі кладуть в макарони, деякі в піцу, деякі у фондю та багато інших страв.

 Сир для посипання зверху

Щоб у запіканки, пирога чи будь-якої іншої страви зверху з’явилася гарна скоринка з розплавленого сиру, знадобиться сир, що легко плавиться – наприклад, моцарела, сулгуні. Тверді сири, наприклад швейцарський грюєр, забезпечать хрустку скоринку. А якщо ви хочете посипати тости, найкраще підійде чеддер, карфіллі та м’який козячий сир валансе.

 Сир для начинок

Для пирогів та пиріжків, крокетів, канелоні, лазаньї краще підходять м’які сири. Варто класти в начинки моцарелу, брі, які дуже добре плавляться. Для відкритих пирогів – кішів підійде грюєр, чеддер. Блакитні сири нададуть страві пікантного смаку.

Сир для запаху 

Вам потрібен запашний сир, який надасть страві гарного аромату? Підійде сир пармезан, пекоріно романо – вони дуже ароматні, а також вони  розчиняються при нагріванні, а не плавляться. Сир грюєр містить багато жирів, і плавиться краще пармезану, тому добре підходить для соусів, суфле і пиріжків з сиром. Аналогічно плавиться і чеддер. Блакитні сири особливо ароматні, підходять для приготування соусів.

Сир для фондю

У класичному швейцарському фондю використовують суміш сирів грюєр та эмменталь в рівних пропорціях. Також можна використовувати зрілі сири з високим вмістом жиру гауда, едамер, чеддер, камамбер, пармезан, комбінуйте їх на свій смак.

Сир для піци

Багато хто впевнений, що для піци підійде будь-який сир. В принципі, так і є. Але якщо готуєте класичну італійську піцу, знадобиться пармезан та моцарела.  Також варто знати, який сир з якою начинкою краще поєднується. До піци з м’ясною начинкою пасує козячий сир. До овочевої піци підійде солений сир – наприклад, фета. Сир Рікота добре підходить до піци з травами та томатним соусом. Звісно, можна обирати для страви будь-який сир, який до вподоби. Але коли знаєте, який сир для чого, буде набагато простіше приготувати страву смачно!