Оштукатурення цегляної поверхні

Оштукатурення цегляної поверхні

«Якщо вдало обрати роботу

і вкладати в неї душу,

то щастя саме вас знайде» (К.Д. Ушинський)

Професія будівельника виникла дуже давно. Близько  тисячі років тому при будівництві споруд застосовували штукатурку з гіпсу. Слово «штукатурка» – італійського походження (від лат. – гіпс, вапно, алебастр). Це дало вченим підставу вважати, що винайшли штукатурку італійські будівельники. Художній смак  особливо затребуваний  сьогодні, коли забудовник розраховує на декоративну обробку приміщення.

Учні групи ШЛп –  6 на уроці виробничого навчання вивчали тему: «Способи накидання розчинової суміші вручну кельмою з ящика та сокола на стіни та стелю». Під час накидання розчинової суміші кельмою з сокола різними способами на верхню, середню, нижню частину стіни учні навчилися: організовувати робоче місце; готувати  розчин, (закріпивши теоретичні знання простих та складних розчинів);  наносити  розчинову суміш кельмою з сокола на поверхню стіни та стелі; нанесення соколом  розчинову суміш на сітчасту поверхню; розрівнювати та затирати оштукатурену поверхню, контролюючи якість виконаних робіт. В процесі уроку виробничого навчання учні опанували вміннями:

  • приготування складного розчину;
  • дотримування дозування матеріалів;
  •  приготування цементно – гіпсового розчину малими дозами;
  •  робота з різними марками цементу.

Учні під час оштукатурювання цегляної поверхні стіни, глиняним розчином, прийшли до висновку, що без звичайного оштукатурювання поверхні, не можна виконати подальше декоративне оздоблення стін та стель. Тема дуже цікава і учні з задоволенням опрацьовували технологічний процес, проявляючи уважність в розрахунках під час дозування матеріалів, витримку та акуратність при послідовності виконання робіт.