Насіння чіа – універсальний продукт здорового харчування

Насіння чіа – універсальний продукт здорового харчування

Насіння чіа вже не є екзотичною рідкістю. Цей продукт сьогодні присутній в раціоні кожного прихильника здорового харчування. І це зовсім не випадковість. Насіння чіа – цінне джерело вітамінів групи В, кальцію, заліза, калію, цинку, антиоксидантів. А ще цей продукт є рекордсменом за вмістом клітковини: в 1 столовій ложці насіння міститься 30 грамів цієї  незамінної речовини. На цьому рекорди не закінчуються, адже в насінні чіа більше вітаміну омега-3, ніж в жирній рибі і злакових. І це уже досить переконливі аргументи, щоб включити цей універсальний продукт  в свій повсякденний раціон харчування.

Отже, як же правильно використовувати насіння чіа в кулінарії? Особливо добре вони проявляють себе у складі холодних закусок і салатів, соусів, пудингів, пирогів, смузі та інших десертів. Але дуже важливо знати, як правильно вживати чіа. Адже, з’єднуючись з рідиною насіння чіа збільшуються в об’ємі у декілька разів. Цей факт потрібно мати на увазі, і тому після вживання насіння, воду необхідно пити з деяким запізненням. Інакше насіння розбухнуть прямо в стравоході. Набагато безпечніше спершу замочити чіа у воді, молоці або йогурті, і тільки потім приступати до їжі.

Тільки в цьому випадку можливо витягти з нього максимум користі для свого організму.

Ягідний смузі з чіа

Ягідний смузі з чіа, це відмінний варіант перекусу протягом дня, в ньому вони розбухають і роблять напій надзвичайно цінним з точки зору поживних властивостей. Смачно, ситно і дуже корисно!

Тост з яйцем і авокадо

Насіння чіа, по суті, можна додати практично в будь-який сніданок. Приміром, дуже гармонійно чіа впишуться в тост з яйцем і авокадо. Насіння моментально зроблять цю страву  корисною і поживною.

Вівсяна каша з мандаринами і насінням чіа

Вівсянка – це приголомшливий сніданок. Кашу можна урізноманітнити додатковими інгредієнтами, наприклад, з мандаринами і насінням чіа. Це ідеальна страва!

Йогурт з кеш’ю з насінням чіа

Будь який йогурт стане смачнішим, якщо додати в нього насіння чіа. Особливо це відноситься до йогуртів домашнього приготування. Поживний смак цього перекусу буде на висоті, якщо приготувати його з кеш’ю та насінням чіа.

Пудинг з насінням чіа, ягодами і мигдалем

Як залишити у своєму раціоні десерти, але при цьому харчуватися правильно? Відповідь проста: готувати класні десерти в кращих традиціях здорового харчування з насінням чіа. Кому потрібні калорійні торти і тістечка, якщо можна порадувати себе пудингом з насінням чіа, ягодами і мигдалем. Відмінний спосіб підняти собі настрій!

Банановий десерт з насінням чіа

Банани чудово поєднуються з насінням чіа. Якщо вам захотілося побалувати себе чим-небудь солоденьким, то можна приготувати крутий десерт в азіатському стилі з цих двох інгредієнтів, а коли до нього додати ще і шоколадні чіпси, то це взагалі буде неперевершений десерт! Насіння чіа це – воістину універсальний продукт. З ними можна нескінченно експериментувати на кухні, придумувати безліч рецептів, які будуть відрізнятися особливою оригінальністю, буйством смаку, а саме головне концентрацією корисних речовин.