Дух їх не зламався — не витримав бетон!

Дух їх не зламався —  не витримав бетон!

Вони постали каменем,  мов неприступна скеля,
На них залізом плавленим  валились сотні тонн,
Та їх кістки не тріснули —  не витримала стеля,
Та дух їх не зламався —  не витримав бетон!

Ці слова найкраще  характерезують захисників Донецького аеропорту, які в історію увійшли України як “кіборги”. В січні вже вшосте ми вшанувоємо їхній подвиг.
Бої за Міжнародний аеропорт «Донецьк» ім.і Сергія Прокоф’єва тривав 242 дні, з травня 2014-го до 22 січня 2015 року. Оборонців аеропорту обстрілювали з мінометів і танків, кидали на прорив російський спецназ «Вимпел», та все було марно.

Остання ротація у аеропорті відбулася в ніч з 13 на 14 січня 2015 року. Цього дня бійці з 7-ї та 9-ї рот 80-ї окремої аеромобільної змінили солдатів 93-ї бригади ЗСУ. Але – не всіх. Четверо воїнів вирішили лишитись до кінця.

Ось, що говорить боєць 93-ї бригади Євген Ковтун про добровольців його частини, які відмовились евакуйовуватись:

«У день, коли вони повинні були виїхати, я перед відходом на пост з усіма своїми попрощався, бо, в принципі, вже все зрозуміло було. Коли повернувся – виявив, що троє з них сидять на місці і п’ють чай. Запитав у них, чому вони не виїхали, адже термінал вже був у вогні. Один мені відповів: «Знаєш, Женя, ми вирішили, що або вийдемо всі, або не вийде ніхто». Ці троє загинули на 22-й день безперервних боїв за аеропорт. Вони протрималися до кінця…»

21 січня були підірвані перекриття нового терміналу Донецького аеропорту, серед українських військових були загиблі й поранені. Новий і старий термінали та вежа були повністю знищені. Упродовж двох днів під загрозою смерті бійці 90-го окремого аеромобільного батальйону покинули руїни диспетчерської вежі, викликавши на себе вогонь «Градів». У період з 1-ї до 3-ї години, кількома групами новий термінал ДАПу залишили ще 13 вцілілих кіборгів. Останнім, близько о 5.30 ранку, вийшов боєць 90-го окремого аеромобільного батальйону з позивним Fly. Це були останні герої, які захищали Міжнародний аеропорт «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва.

Загалом під час боїв за Донецьке летовище загинуло 100 військових, понад 300 зазнали поранень.  Ми повинні брати приклад з таких людей, тому що дух їх не зламався —  не витримав бетон.