Письменник-природолюб

Письменник-природолюб

Чи часто ви  зустрічаєте людей, які безмежно закохані в природу. Павло Федосійович Ловецький – саме така особистість. І не дивно, бо зростивши серед розкішної, багатобарвної української природи Кіровоградщини ще хлопчиною увібрав у себе усю красу степового краю. Український письменник, краєзнавець, мандрівник народився  1 лютого 1911 року в селі Куцеволівка на Кіровоградщині. Павло Ловецький володів особливим умінням бачити навколишній світ, спостерігати й захоплююче розповідати про все у своїх книжках.

З дитинства батьки прищеплювали своєму сину любов до тварин, яка викликала у нього бажання стати професійним ветеринаром. Тож так і сталося. Ловецький в 1931 році закінчив ветеринарно-зоотехнічний інститут, а пізніше – біологічний факультет Ростовського університету.

В душі Павла Федосійовича жив постійний потяг до мандрів, що кликав його в далекі й недалекі дороги. Він працював у степах Казахстану, на кінних заводах Кубані, побував у нетрях кавказьких лісів і на сопках Зеленого Клину, в предковічних степах Асканії-Нової, величних Карпатах. Пройшов письменник і нелегкими дорогами Великої Вітчизняної війни.
   Картини народного життя, поетичні епізоди, зворушливі історії дружби людини з природою лягли в основу його творів «Крізь марева степів», «Билиці з дивосвіту», «Гори кличуть у гості», «Перші стежки-доріжки».

Природа в книгах письменника виступає не сама по собі, а через сприйняття людей, що злилися з нею: самого автора, його героїв. Природа не тільки поетична, вона й грізна. І поряд з жартівливими історіями, які викликають посмішку, справжні трагедії. Автор застерігав: «Природа не терпить легковажних».

Твори Павла Федосійовича Ловецького пронизані теплою ніжністю і любов’ю до рідного краю. Письменник закликає читачів любити й пишатися своєю барвінковою батьківщиною. Біографічних даних про Павла Ловецького зовсім мало, але вклад, який він зробив в українську літературу великий. З 1966 р. й до своєї кончини Павло Федосійович був головою Мелітопольського міського літературного об’єднання та членом Спілки письменників України. Помер письменник 29 жовтня 1975 року в м. Мелітополь Запорізької області.