Слюсарна рубка металу: способи і корисні поради

Слюсарна рубка металу: способи і корисні поради

При підготовці матеріалу до фінішної металообробки часто потрібно розпиляти цілісний металевий лист або металопрофіль. Як правило це робиться в умовах підприємства, але також можливо зробити і в домашніх умовах.

В основному розкрій виробляється на гільйотині. Це пристрій тільки віддалено нагадує апарат для страти, але основну функцію виконує – відокремлює одну частину від іншої за допомогою важкого леза з інструментальної сталі. Звичайно, є більш технологічні способи розпилювання- плазмова або лазерна різка, але вони більш затратні.

Розрубувати можна різні вироби:

  • листи;
  • металопрокат;
  • труби;
  • арматуру і прутки різного перетину.

Рубка металу – це операція слюсарної справи, в ході якої відбувається заздалегідь обумовлений поділ заготовки в різних пропорціях. Перед цим наноситься спеціальна розмітка. Розрив можна здійснювати як уздовж, так і поперек. Це зручний спосіб, тому що він знижує кількість процедур по фінішній обробці, а значить, і собівартість готової продукції. Застосування знаходиться в широкому спектрі областей – від невеликих підприємств до великих машинобудівних заводів. Але найбільш примітивний аналог процедури можна виконувати в домашніх умовах.

Процес може бути як горизонтальним, так і вертикальним, в залежності від можливості приєднання зразка. Спершу він затискається лещатами, якщо товщина дозволяє. У зворотному випадку кладеться на спеціальний стіл (заздалегідь подумайте про його міцність). Щоб знизити можливість ковзання можна підстелити прогумовані накладки, а ще краще – вкрутити по краях з усіх боків саморізи.

Потім готуються інструменти крейцмейселі або зубило, молотки.

До особливостей ручної процедури можна віднести:

  • невелику продуктивність;
  • велика витрата робочого ресурсу та часу;
  • невисоку точність;
  • поганий, з обов’язковою подальшою обробкою зруб.

Однак цей варіант є виграшним для дрібносерійних виробництв і одиничних виробів, а також в домашніх умовах і при відсутності спеціалізованих верстатів.