Всесвітній день охорони праці

Всесвітній день охорони праці

     

Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006, щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається День охорони праці.

Всесвітній день охорони праці у 2021 році за рекомендацією Міжнародної організації праці проводився під девізом

Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР

              З того часу, як на початку 2020 року пандемія COVID-19 перетворилася на кризу світового масштабу, вона спричинила глибокий вплив на всі сфери життя. Пандемія торкнулася майже кожного аспекту світу праці – від ризику передачі вірусу на робочих місцях до ризиків щодо безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), що виникли внаслідок ужиття заходів з ослаблення поширення вірусу. Зміщення в бік нових форм організації праці, зокрема масштабний перехід на дистанційну роботу, наприклад, створило багато можливостей для працівників, але викликало потенційні ризики щодо БЗР, зокрема психосоціальні ризики та ризики насильства.
         Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі, присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.

У нашому навчальному закладі також уже традиційно щороку відзначається День охорони праці. Проводиться постійна робота із залученням працівників  та здобувачів освіти ДНЗ «ОПЛ» до процесу формування системи безпеки та здоров’я.

Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо безпеки праці на робочих місцях неповнолітніх у різних сферах.

У рамках запланованих заходів, 23 квітня з 10.00 до 13.00 відбулась он-лайн конференція до Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі – 2021. Ми також були учасниками конференції. Під час конференції обговорювались питання про стан охорони праці в Україні та основні заходи на рівні Держави, що мають забезпечити стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі; про досвід українських компаній у подоланні кризи, спричиненої пандемією COVID-19; про передові технології та методи побудови сучасної БЗР на українських підприємствах; про підведення підсумків Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2021», який організовано журналом «Охорона праці» за підтримки  Державної служби України з питань праці.

           Цього року юні художники України встановили рекорд: для участі у першому відбірковому турі конкурсу до обласних управлінь Держпраці надійшло 14316 малюнків (зазвичай їхня кількість близько 10 тис.).

Конкурс уже має свою багату історію. Упродовж 10 років його учасниками стали понад 100 тисяч дітей з усіх куточків України.

Наші учні теж брали участь у цьому Конкурсі. Дві роботи у двох номінаціях представили наш заклад.

Хоча наші учасники не зайняли призові місця, але ми їм дякуємо за участь у цьому Конкурсі. Їх роботи формують культуру безпеки праці, а від цього виграють усі.

І тому закликаємо всіх учасників освітнього процесу ліцею, хто вміє малювати, приєднуйтесь до Конкурсу «Охорона праці очима дітей», щороку!