«Пугу-пугу Козак з лугу»

«Пугу-пугуКозак з лугу»

Мабуть, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Образи цих волелюбних сміливців розкрито у багатьох художніх творах (радимо прочитати) і висвітлено у кінофільмах (пропонуємо переглянути). Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю свого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Українці 14 жовтня святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято – День захисника України.

Усі ці свята взаємопов’язані і виникали послідовно. Православні християни 14 жовтня святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні.

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам’яті, закріпилася третя дата, що стала державним святом і неробочим днем – День захисника України.

Бібліотека ліцею щиро вітає усіх причетних до свята 14 жовтня!

Бажаємо міцного здоров’я, любові, щастя й мирного неба над головою!

Копіюю посилання про всяк випадок.

книги
https://indragop.org.ua/blog/knigi_pro_kozakiv/1-0-1

фільмиhttps://vglcinema.com/posts/kino/statti/top-5-naikrashchikh-ukrayinskikh-filmiv-pro-kozaki/