Кумедні будівлі світу

Кумедні будівлі світу 

Будинок черевик

У Пенсільванії з’явилася вельми незвичайна будівля, що має форму черевика. Як виявилося, до цього був причетний процвітаючий бізнесмен Махлон Н. Хейнц, який володів у цей час взуттєвою компанією. Цього чоловіка, який до безумства любив свою роботу, називали «взуттєвим чарівником». Так як він міг рекламувати свій товар, вдавалося далеко не всім. Перебуваючи вже в досить похилому віці, бізнесмен захотів зробити щось, щоб стало вінцем його діяльності. Так у його голові зародилася ідея про спорудження, яке б довгі роки ще нагадувало усім про його бізнес. На момент, коли архітекторові було зроблено замовлення, Махлон Н. Хейнцу виповнилося сімдесят три роки. Спочатку був виготовлений фасад, для чого знадобилося створити дерев’яний каркас, який після був залитий цементом. Вже через рік невгамовний бізнесмен оселився в будинку своєї мрії. Висота цієї споруди становила вісім метрів, а от довжина дванадцять.

Незважаючи на несерйозний вигляд, ця будівля виконує адміністративні функції. Саме так уявляє свою штаб-квартиру компанія Longaberger, що виробляє плетені вироби і кошики. Будинок є точною копією реального виробу, пропонованого фірмою. Будівництво велося упродовж двох років і обійшлося в 30 мільйонів доларів. Площа самого будинку склала 180 тисяч квадратних метрів.

При погляді на цей незвичайний будинок, розташований в польському Сопоті, можна в подиві знизати плечима, можна дивуватися вигадці архітекторів, а можна поспівчувати мешканцям такого незвичайного житла. В будівлі немає жодної рівної стіни, дах, стіни, вікна, колони, двері — ніби виліплені з пластиліну або спотворено океанськими хвилями. Будинок було зведено за ескізами відомого польського художника Jan Marcin Szancer під керівництвом архітектора Яцека Карновського. «Кривий дім» заслужив на конкурсі «Великі мрійники» титул архітектурної вигадки року. Головна ідея проекту — у природі немає прямих ліній і чітких форм. У будинку площею 4 тисячі квадратних метрів розташований торгівельний центр, а також офіси двох радіостанцій Сопота.

Будинок догори дном (Wonder works). Пиджен Фордж, США